Лубінець розповів, чи допомагають акції протесту у звільненні полонених і як шахраї наживаються на родичах бранців

Пошук
UA EN

Лубінець розповів, чи допомагають акції протесту у звільненні полонених і як шахраї наживаються на родичах бранців

Війна
15.03
15:21

Поділись новиною:

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про нові схеми росіян у дестабілізації соціально-економічної й політичної ситуації в Україні, використовуючи родичів військовополонених і зниклих безвісти.

Про це омбудсман говорив під час робочого візиту на Буковину, передає С4.

За його словами, росіяни зараз максимально затримують обмінні процеси, а домовленості з ворогом досягаються непросто.  

«Був у нас період, коли взагалі обмінні процеси стояли на паузі, це було зроблено спеціально росіянами. Це такий новий підхід втягнути родичів військовополонених до дестабілізації соціально-економічної й політичної ситуації в Україні», – каже Лубінець.

Нині, зокрема, почали фіксувати масове звернення росіян до родичів військовополонених, прямо представляючись представниками російської федерації. Ворог розповідає рідним бранців про те, що росія нібито хоче повернути їх додому, але Україна відмовляється їх забирати. Таким чином вони намагаються виставити Україну винною в усьому і радять виходити на акції протесту, блокувати діяльність адміністративних будівель.

Що треба робити родичам

Насамперед Лубінець радить родичам вірити в Україну і те, що українські органи влади повернуть Героїв додому.

«Я позитивно ставлюся до того, коли родичі проводять мітинги перед будівлями міжнародних організацій, особливо перед представництвом Міжнародного комітету Червоного хреста. Якраз це єдина міжнародна організація, яка повинна займатися захистом прав військовополонених», – зауважив Уповноважений ВРУ з прав людини.

Чого не варто робити

Дмитро Лубінець каже, що родичам не треба називати імен і прізвищ полонених, а також не варто запускати флешмоби по конкретних особах у соціальних мережах, оскільки росія все це відстежує. За його словами, як тільки після цього людина стає занадто відомою, то росіяни починають вимагати інші умови звільнення.

Підняв омбудсман і питання шахрайських схем, у які втягують родичів бранців. Лубінець наголосив, що ніхто й ніколи з органів влади не буде звертатися до родичів військовополонених і осіб зниклих безвісти для того, щоб надати матеріальну допомогу.  

«Як людина, яка зараз безпосередньо в процесі консультацій каналів комунікацій з російською стороною, я знаю, хто там залучений з української сторони. Там немає представників жодних громадських об’єднань чи якихось волонтерів», – говорить Дмитро Лубінець.

Тому омбудсман радить не вестися на заклики «громадських об’єднань» на те, що вони нібито можуть за певну суму сприяти у включення їх у список на обмін, а натомість терміново звертатися до поліції чи СБУ.

Зазначимо, що 15 березня Уповноважений ВРУ з прав людини у Чернівцях планує зустрітися з 275 родинами військовополонених і зниклих безвісти. Скільки загалом буковинців наразі перебуває у російській неволі, Лубінець не сказав.

Нагадаємо, раніше Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про ситуацію з мобілізацією в області. За його словами, восьмеро людей звернулися до поліції із заявами про побиття, а один із них намагався накласти на себе руки.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» на виїзді переміг команду з Горішніх Плавнів «Гірник-Спорт»
У неділю, 19 травня, футбольна команда «Буковина», граючи на виїзді, здобула перемогу над своїми противниками. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «жовто-чорних». Про це пише С4 з посиланням...
Спорт
19.05
16:37
В Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій
Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року. Про це повідомляє ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано