Кутя і не тільки: особливі різдвяні страви Буковини, які варто приготувати на Святвечір

Пошук
UA EN

Кутя і не тільки: особливі різдвяні страви Буковини, які варто приготувати на Святвечір

Поділись новиною:

До усіх традицій і обрядів особливе місце напередодні Різдва відводиться Святому вечору. Традиційно, у цей день, уся родина збирається гуртом, аби разом з першою зіркою вшанувати народження Ісуса Христа.

На стіл у чотирьох кутках кладуть зубчики часнику, сіно та гроші. Часник оберігає від нечистої сили, гроші символізують достаток у хаті, а сіно кладуть, для того, щоб худоба гарно водилася. За стіл не сідають, поки не зійде перша зоря, а перед тим, як почати їсти, всі обов’язково промовляють молитву.

Святий вечір 2021 - що не можна робити перед Різдвом і що треба

До святкового столу буковинці ставляться особливо важливо. За шість тижнів до Різдва починається піст, і всі традиції та обряди пов’язані з їжею обмежуються пісними продуктами. На святковому столі обов’язково мають бути 12 пісних страв – це число символізує кількість місяців у році. 

Що приготувати на Святвечір

Кутя – головна страва, її першою вживають під час святкової вечері. У Чернівецькій області вона має багато назв, так само як і варіацій її приготування. Кутю називають ще пшеничкою, коливом та дзьобанкою. За традицією, на Буковині цю кашу готують з пшениці, до якої додають мед, горіхи і мак, а за бажаннями додатково ще і яблука, родзинки, сухофрукти й халву.

Також традиційними для святкового столу є пампушки, їх готують і солодкими – з цукровою пудрою, і солоними – з часником.

Вареники – ще одна страва, яка подають до столу на Святвечір. Їх готують з різними начинками: картоплею, капустою і вишнею.

Узвар – солодкий відвар з сушених фруктів, який готують напередодні Різдва і Хрещення Христового. Його роблять з порізаних сушених яблук, груш, а ще додають чорнослив для насиченості кольору і смаку.

Крім цього, важливе місце на святковому столі займає риба. Буковинські господині найчастіше готують тушковану рибу, її складають у горщик разом з морквою і цибулею, до неї додають різні спеції й томатну пасту за бажанням. Також до столу подають смажену та мариновану рибу.

Запечена риба у фользі, з цитриною та зелениною - Пані Стефа

Різдво – одне з найважливіших християнських свят. На Буковині існує багато традицій і обрядів до цього свята, які підкреслюють колорит нашого краю. Ці традиції передаються з покоління в покоління, вони додають магії до свята, а ще родинного затишку і тепла.

Христос народився!

Славімо його!

Читайте також:

На свята у Чернівцях на деяких маршрутах зменшать кількість комунального транспорту
З 25 грудня до 12 січня у Чернівцях буде курсувати менша кількість транспорту на деяких маршрутах, які обслуговує Чернівецьке тролейбусне управління. Про це пише С4 з посиланням на допис комунальн...
Розклад богослужінь у Чернівцях на Святвечір та Різдво Христове
У Чернівцях вдруге за новоюліанським календарем відзначатимуть Різдво у грудні. 24 і 25 грудня у храмах Православної церкви України міста відбудуться святкові богослужіння. Розкладом богослужінь п...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано