Коли чернівчани святкуватимуть Різдво цьогоріч: опитування С4

Пошук
UA EN

Коли чернівчани святкуватимуть Різдво цьогоріч: опитування С4

Поділись новиною:

З 1 вересня Православна церква України й Українська греко-католицька церква перейшла на новоюліанський календар. А з липня цього року набув чинності Закон про перенесення святкування Різдва та інших сталих церковних дат.

Журналісти С4 дізналися, коли чернівчани цьогоріч святкуватимуть Різдво: 25 грудня чи 7 січня.

Священник чернівецького Собору Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ о. Роман Заморський каже, що парафіяни церкви перейшли на новий календар й уже з 15 листопада почали постувати.

«Служба у храмі буде вестися тільки 25 грудня. У людей не виникає питань, тому що ми вже розпочали відзначати свята за іншим стилем. Наприклад, свято Михайла чи Дмитрія. Люди вже готуються до того, що Різдво буде тільки 25 числа, 7 січня святкування не буде, і це нормально», – розповів священник.

Репортери вийшли на вулиці міста, аби дізнатися у чернівчан, чи святкуватимуть вони Різдво 25 грудня і чи дотримуватимуться посту. Ось що відповіли містяни:

— У всіх старих книгах пише, що наші християни святкували 25 грудня і в жодній не згадується за 7 січня;

— Я дотримують і того, і іншого календаря. Думаю, будемо святкувати і так, і так. Піст тримати буду намагатись: м’ясо вживати не буду, але від молочних продуктів важче відмовитись;

— Хотілось би Різдво напевно святкувати до Нового року. Посту я не дотримуюсь, в мене трошки інше сприйняття світу;

— Я і моя родина будемо святкувати 25 грудня, тому що нам потрібно вже перейти. Церква перейшла на новий календар – і нам треба так само святкувати. Як святкує вся Європа і весь світ святкує. Постити буде важко, але стараємось у неділю, середу і п’ятниця дотримуватись посту.

Спроби перейти на новий календар в Україні були з початку ХХ століття, і лише у 2023 році українські церкви виправили неточність між церковним та світським календарем. Тож тепер всі свята, окрім перехідних, зокрема Великодня, відзначатимуть на два тижні раніше.

Раніше ми писали про те, що 15 листопада для православних християн розпочався Різдвяний піст, який триватиме до Святвечора 24 грудня. Про те, що не можна робити й вживати у їжу в цей період — ми детальніше розповідали тут.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано