Інсульт в Україні молодшає: у чому причина та де у Чернівцях можна отримати допомогу при хворобі

Пошук
UA EN

Інсульт в Україні молодшає: у чому причина та де у Чернівцях можна отримати допомогу при хворобі

Здоров'я
04.06
12:20

Поділись новиною:

Лікарі кажуть, що в останні роки інсульт помолодшав. Серед основних причин – наслідки «ковіду» та стреси через війну. У Чернівцях фахову допомогу за європейськими стандартами при хворобі надають в інсультному центрі Центральної міської лікарні.

Як працює інсультний центр у Чернівцях та скільки людей звернулося за допомогою цьогоріч – дізнавалися журналісти С4.

Чим раніше пацієнтові, який переніс інсульт, надати фахову медичну допомогу, тим більше шансів на одужання та зменшення наслідків від хвороби. У інсультному центрі Центральної міської лікарні Чернівців медичну допомогу надають за європейськими стандартами – до 17 хвилин.

Інсультний міський центр діє у Чернівцях з 2017 року. Тут надають допомогу при інсультах або підозрах. Нові можливості для пацієнтів у відділенні з’явилися після впровадження медичної реформи. 

«Інсульт – це ж раптово. У людини може не бути коштів, може не бути родичів. Зараз пацієнта привезли, і нам ніхто не потрібен. Всі медикаменти, всі обстеження – все є в нашому резерві. Навіть якщо ми не знаємо хто це, як його звуть, ми можемо у повному обсязі надати їм допомогу», – говорить завідувачка міським інсультним центром КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Іванна Тащук.

За минулий рік інсультний центр надав допомогу майже 800 пацієнтам. Цьогоріч їх вже 350, зокрема 88 процедур тромболізису, які проводять у відділенні анестезіології. Відділення розраховане на вісім ліжок, які оснащені спеціальними моніторами.

«Біля кожного ліжка розташовані монітори. З центрального пульта ми можемо повністю слідкувати за станом хворих і навіть деякі процедури звідси проводити, наприклад, тиск міряти. Кожне ліжко оснащене киснем. Ліжка також міняють положення по висоті і нахилу», – пояснює завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Ігор Пуляк.

У інсультному центрі працює мультидисциплінарна бригада: неврологи, терапевти, ендокринологи, психолог, логопед та інші. Це дозволяє з перших хвилин перебування у стаціонарі надавати пацієнту ефективне лікування судин.

Найближчим часом в інсультному центрі впровадять ендоваскулярне втручання. Цей метод мінімізує наслідки інсульту, навіть після 4,5 годин. Лікарі пройшли необхідне навчання, нині очікують підтвердження від НСЗУ. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівецькому обласному медичному діагностично-реабілітаційному центрі відкрили реабілітаційно-бальнеологічне відділення, де пацієнтам надаватимуть понад десять видів послуг – від цілющих ванн до психологічної допомоги.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано