Долає 126 сходинок, щоб зіграти «Марічку»: історія чернівецького сурмача Миколи Блищука

Пошук
UA EN

Долає 126 сходинок, щоб зіграти «Марічку»: історія чернівецького сурмача Миколи Блищука

Поділись новиною:

Микола Блищук із жовтня 2018 року продовжив місію Василя Козака та став сурмачем на Чернівецькій ратуші.

Більше про свою особливу місію, чоловік розповів журналістам С4.

«До мене тут працював покійний Василь Козак, дуже прекрасна людина й музикант. Бували часи, коли я його заміняв. Він 14 років пропрацював. Перед тим, як він зателефонував і каже: «Микола, я б хотів, щоб ти продовжив мою місію на міській ратуші сурмачем»», — розповідає сурмач.

Пан Микола з родини музикантів, де кілька поколінь грали на різних музичних інструментах. Він перший у родині навчився грати на трубі.

«Я з маленького із трубою. Навіть часом йду, і кажуть: “а як це ви без інструмента, без труби”. Так що звикли, що я повинен бути з інструментом. Наразі ще граємо, й у формі», — говорить Микола Блищук.

Щодня опівдні перед виконанням «Марічки» пан Микола приходить завчасно для того, аби виконати особливий ритуал.

«Я перед виходом, коли граю гімн і «Марічку», то кажу «Отче наш», із центра починаю і на чотири сторони. Прошу Бога, щоб зберегли Збройні сили України, щоб не вмирали, це я кожного дня молюся і прошу Бога», — ділиться сурмач.

З початку повномасштабного вторгнення Микола Блищук із вежі чернівецької ратуші щодня, окрім «Марічки», виконує ще й гімн України.

«Це, як кажуть, є наше лице, є наша держава. Треба бути відповідальним до гімну України й так треба його виконувати, щоб відчули глядачі, бо вони приходять, дивляться і увагу приділяють цьому виконанню», — зазначає сурмач.

Нагадаємо, 19 лютого на чернівецькій ратуші зупинився старовинний годинник через тріснуту пружину у маятниковому механізмі.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано