Діють у кожній громаді: хто та з якими питаннями може звернутися до Центру допомоги врятованим на Буковині

Пошук
UA EN

Діють у кожній громаді: хто та з якими питаннями може звернутися до Центру допомоги врятованим на Буковині

Поділись новиною:

Шукають житло, роботу, консультуються з юристом та отримують психологічну підтримку. Із січня 2023 року в Чернівцях працює Центр допомоги врятованим для людей, які постраждали від війни. Протягом цього часу за допомогою звернулося понад чотири тисячі людей.

Де в області є подібні заклади та у яких приміщеннях розташовані — дізнавалися журналісти С4.

До Центру допомоги врятованим звертаються вимушені переселенці, чернівчани та жителі області. Тут вони отримують юридичну, психологічну та гуманітарну допомогу. Також у центрі допомагають із пошуком лікарів, роботи, житла та облаштуванням дітей у школи й дитсадки. За необхідністю фахівці перенаправляють до інших структур та міжнародних організацій, які здійснюють свою діяльність на території Буковини.

«Близько чотирьох тисяч осіб уже на сьогодні отримали послуги в Центрі допомоги врятованим. Це і ВПО, це й місцеві мешканці. Переважна більшість — це є жінки віком від 18 до 59 років і вже трошки менше відсотків чоловіків. Але з початком 2024-го ми бачимо, що зростає кількість чоловіків, які мають запити на певні послуги, як психологічні, так і юридичні. Ми працюємо не тільки з містом, а й з області приїжджають і також отримують певні послуги», — каже координаторка Центру допомоги врятованим у Чернівцях Альона Ігнатьєва.

Якщо у 2023 році до Центру допомоги врятованим зверталися переважно за гуманітарною допомогою, то цьогоріч звертаються за юридичною та психологічною підтримкою. А також просять допомоги з пошуком зниклих безвісти родичів та військовополонених.

«Ми стали першими в Україні, які почали працювати з родинами зниклих безвісти, а саме надавати юридичну підтримку. Сюди можуть звернутися члени родин і отримати юридичну підтримку щодо того, у які органи звертатися. Ми комунікуємо з поліцією, СБУ, тобто ми можемо людині на першому, чи на другому, чи на третьому етапі допомогти й підказати, як швидко отримати ту чи іншу консультацію», — говорить директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе.

У Центрі допомоги врятованими є логопед та дитячий психолог. Організовують індивідуальні психологічні консультації та групи взаємопідтримки.

«На початку люди зверталися більше із запитами щодо психологічної підтримки в напрямку кризової інтервенції, тобто в напрямку більш психологічного розвантаження, емоційної підтримки. А тепер запити більш кращої адаптації, до змін, які відбулися в їхньому житті у зв’язку з війною. Це в основному пов’язано із наслідками війни, насильства, гендерно зумовленого насильства та сексуального насильства», — розповідає психологиня Центру допомоги врятованим у Чернівцях Надія Костенюк.

У Чернівецькій області допомогу людям, які постраждали від війни, надають у 56 координаційних центрах, які діють у кожній територіальній громаді при міських та селищних радах, ЦНАПах та управліннях соцзахисту.

«Координаційні центри отримали з початку року понад 1600 звернень абсолютно по різних тематиках. Якщо брати по категоріях населення, то в принципі, понад 30%, це були звернення від ВПО. Також, звичайно, до координаційних центрів можуть звертатися люди з інвалідністю, звертаються члени родин загиблих, звертаються члени родин зниклих безвісти, а також інші категорії населення, які потребують тієї чи іншої послуги в цей період часу», — зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Окрім координаційних центрів на Буковині понад 100 волонтерських організацій та міжнародних фондів підтримують і допомагають вимушеним переселенцям, місцевим жителям із вразливих категорій.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Депутати Чернівецької міської ради провели червневе засідання: які рішення ухвалили (фото)
У четвер, 27 червня, депутати міської ради Чернівців зібралися на чергове засідання. На порядку денному – майже 40 питань. С4 розповідає, які важливі рішення вже встигли розглянути та ухвалити деп...
СБУ на Буковині затримала зрадника, який готував ракетні удари рф по Чернівецькій області
Служба безпеки затримала російського інформатора на Буковині. Він готував ракетно-дронові удари по критичній інфраструктурі регіону та намагався вступити до окупаційних угруповань рф. Про це пише ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано