Дерусифікація в дії: у Чернівцях знесли найбільше пам’ятників (інфографіка)

Пошук
UA EN

Дерусифікація в дії: у Чернівцях знесли найбільше пам'ятників (інфографіка)

Культура
08.01
12:15

Поділись новиною:

Повномасштабне вторгнення росії запустило процес тотальної дерусифікації в Україні. Саме дерусифікації, адже під хвилю демонтажу потрапили не лише комуністичні пам’ятники, а й інші символи держави-агресорки.

Про це повідомляє С4 з посиланням на «Слово і діло».

Як розповів міністр культури Олександр Ткаченко, у 14 областях демонтували 28 пам’ятників пушкіну. Їх знесли у Мукачеві, Тернополі, Ужгороді, Конотопі, Чернігові, Миколаєві, Білій церкві, Кропивницькому, Запоріжжі, Чернівцях, Харкові, Житомирі, Кременчуці, Дніпрі, Краматорську та Києві.

На Буковині їх було три: один розмістили поблизу кулінарного технікуму на Соборній площі, другий – на вулиці Гребінки. А третій – на фасаді Чернівецького обласного муздрамтеатру імені Ольга Кобилянської.

Окрім пушкіна, в Україні демонтували дев’ять пам’ятників письменнику максиму горькому – зокрема у Вінниці та Дніпрі.

Переглядайте наші новини у Telegram

Також було знесено чотири пам’ятники російському полководцю олександру суворову, зокрема в Одесі та Ізмаїлі.

В Одесі разом із суворовим демонтували пам’ятник імператриці єкатєрінє II. Боротьба за очищення міста від цього монумента точилася з 2012 року. Влітку цього року на сайті президента зареєстрували петицію з проханням демонтувати пам’ятник. Врешті, 30 листопада міськрада вирішила демонтувати пам’ятники суворову та єкатерінє та перенести їх на зберігання до музею.

Досі в Україні залишається величезна кількість пам’яток «радянським визволителям», минулого року було знесено близько 20.

У Тернополі демонтували пам’ятник російським військовим льотчикам, у Мукачеві, Вінниці, Рівному, Борисполі, Кропивницькому, Ужгороді та Чернівцях – пам’ятники радянським воїнам. До слова, у нас їх було два: у Центральному парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка демонтували пам’ятник «воїна з автоматом» та на Соборній площі – «монумент перемоги 1941-1945 років».

У Києві, Переяславі та Ужгороді прибрали пам’ятники, присвячені «возз’єднанню України та росії».

У Харкові у квітні попрощалися із пам’ятником радянському маршалу георгію жукову – його демонтували активісти. Варто зазначити, що у 2019 році вже була спроба знести пам’ятник, але міська влада його відновила.

Нагадаємо, раніше українці вирішили долю герба срср на Батьківщині-Матері.

Читайте також:

Головного тренера «Буковини» Валерія Кривенцова відсторонили з посади
Валерія Кривенцова відсторонили з посади головного тренера футбольного клубу «Буковина». Про це повідомили у Telegram футбольного клубу, пише С4. Фото: ФК «Буковина» Причину відсторонення «Б...
Спорт
22.10
11:45
У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано