Депутат і бойовий медик з Буковини заявив про порушення його прав командиром Чернівецької ТрО: що відбувається

Пошук
UA EN

Депутат і бойовий медик з Буковини заявив про порушення його прав командиром Чернівецької ТрО: що відбувається

Поділись новиною:

Бойовий медик 107 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Артем Жук заявив про порушення його прав та свобод з боку командира бригади полковника Андрія Цісака. Військовий каже, що командування свідомо не видає наказ про прикомандирування до Чернівецької районної ради, де його обрали заступником голови.

Артем Жук на своїй сторінці у Facebook публічно звернувся до Міністерства Оборони України, Сил територіальної оборони ЗСУ, Генерального штабу ЗСУ, Оперативного командування «Захід», Офісу Президента України, Регіонального управління Сил територіальної оборони «Захід».

Фото з особистої сторінки Артема Жука у Facebook

У своєму дописі Артем Жук пише, що 24 лютого 2022 року він став до лав Збройних сил України у складі 92 батальйону 107 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на посаду бойового медика стрілецького взводу стрілецької роти. До середини квітня 2023 року брав тривалу участь у підготовці та виконанні завдань під час звільнення Харківщини.

27 липня 2023 на позачерговій ХХ сесії Чернівецької районної ради VIII скликання Артема Жука як депутата обрали заступником голови, під час чого він був присутній особисто. Протягом наступного дня, за словами Жука, без пояснення причини його перевели на нижчу посаду у 93 батальйон тієї ж бригади.

«Згідно з вимогою законодавства, командир бригади вже чотири місяці як мав би затвердити наказ про моє прикомандирування до Чернівецької районної ради. Проте, ця вимога закону і досі грубо ігнорується. Мене ж натомість продовжують переводити з батальйону в батальйон», – пише бойовий медик.

Артем Жук, посилаючись на чинне законодавство, стверджує, що у зв’язку з переведенням на виборну посаду в органи місцевого самоврядування його мали б прикомандирувати до райради із залишенням на військовій службі.

«Від Чернівецької районної ради листи-звернення щодо мого прикомандирування неодноразово були надіслані командуванню 107 бригади ТрО та, зокрема, командиру бригади — полковнику Цісаку Андрію Володимировичу, Міноборони, Генштабу, командуванню Сил ТрО. Проте відповідь із жодної зі структур досі не отримана. Також мною неодноразово було залишені звернення на гарячі лінії Міністерства оборони України та Сил територіальної оборони ЗСУ. Звернення від народних депутатів та адвокатські запити до найвищих інстанцій щодо цього питання теж задовільнені не були», – зазначає військовий.

Він припускає, що причиною стало рішення сесії «Про звернення депутатів Чернівецької районної ради VІІІ скликання до Президента України, Міністерства оборони України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Оперативного командування «Захід» щодо зловживань командуванням 92-го обТрО 107-ї ОБрТрО РУ «Захід» із переліком фактів порушення посадових обов’язків та перевищення повноважень з боку командування в тексті звернення.

Журналісти С4 зв’язалися з Артемом Жуком щодо цієї ситуації. Він розповів, що намагався подати документи, а саме копію рішення про призначення заступником та лист-клопотання голови про прикомандирування у стройові двох батальйонів, але у реєстрації відмовили.

Артем Жук надав С4 документи, які райрада надсилала, аби вирішити цю проблему, у хронологічному порядку. Але відповідей з цих не було отримано. Понад те, один з листів відмовились забирати. Відповіло лише командування тероборони, у якому вказано, що документи про прикомандирування погоджені і направлені у Міноборони.

31 липня 2023 року
1 серпня 2023 року
23 серпня 2023 року
23 серпня 2023 року
4 вересня 2023 року
13 жовтня 2023 року
13 жовтня 2023 року
Відповідь Офісу Президента України
Відповідь командування Сил ТрО

Журналісти С4 також поспілкувалися з командиром бригади Андрієм Цісаком. Він каже, що у його бригаді служить багато військових, тож часу до них упереджено ставитись у нього немає.

«Де командир бригади, а де молодший сержант. Ну в мене є чим займатись. Це низько якось принижувати солдата. Я військовий, розумієте? Мені просто огидно чути, що я там його чимось принизив. Ну от чим конкретно? Якщо я навіть з ним на пряму не спілкувався», – говорить Цісак.

Комбриг зазначив, що не може слідкувати за кожною відпусткою військових, цим займаються командири окремих підрозділів. Водночас, коментуючи прикомандирування, Цісак сказав, що не має повноважень відряджати військових.

«В указі президента “Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України” чітко написано хто відряджає у разі обрання на виборчу посаду депутатів. Я згідно статуту звертаюся по команді. Якщо це питання вирішували народні депутати в міністерстві оборони, які до мене можуть бути питання?» – додає полковник.

Нагадаємо, у червні 2023 року депутати Чернівецької районної ради звернулися до вищого військового і політичного командування України зі скаргою на командування бригади Сил територіальної оборони з Буковини.

У зверненні вказувалось, що керівництво батальйону систематично порушує Бойовий Статут, КУпАП, КК України, закони держави, людяності, честі і совісті. Зокрема, окремі військові упередженого ставляться до офіцерів та солдатів, безпідставно їх звинувачують в невиконанні команд, ігнорують нагальні окремі питання особового складу, проявляють особисту неприязнь.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано