Чернівці: колись і тепер. Який вигляд мав Костел Найсвятішого Серця Ісуса на початку ХХ століття

Пошук
UA EN

Чернівці: колись і тепер. Який вигляд мав Костел Найсвятішого Серця Ісуса на початку ХХ століття

Культура
24.03
18:00

Поділись новиною:

Давнє фото 1920–1930-х років, сучасне — 2021 року.

Sturmplatz — Ferdinandsplatz — Piața Decebal — простір між вулицями Героїв Майдану, Бахрушина, Кордуби, Загула.

Костел Найсвятішого Серця Ісуса — костел єзуїтів у Чернівцях, споруджений у 1891–1894 роках. Автором проєкту храму й сусіднього монастиря (кляштора) був найвідоміший зодчий Чернівців, директор промислової школи Йозеф Ляйцнер. Костел Найсвятішого Серця Ісуса — його найкраща споруда. Освячення костелу відбулося 7 червня 1891 року. На освяченні були присутні предстоятелі та віруючі трьох віросповідань: католицького, православного і юдейського.

Професорові Ляйцнеру в спорудженні костелу допомагали будівельник А. Леопольд, муляр Л. Кукурудз і слюсар Шустер. Віконні вітражі привезли із Гротова (Бєльско-Бяла, Польща). Автором настінних розписів став художник Каша з Миколаєва, а автором головного вівтаря і амвона — майстер Штуфлесер (Тіроль, Австрія). Встановлений у костелі орган вартістю 5 тисяч флоринів виготовили на заводі Рігера в Едендорфі (Біненбюттель, Німеччина). Весною 1894 р. з Единбурга (Шотландія, Сполучене Королівство Великої Британії) було привезено три дзвони. Найбільший із них, який важив 20 центнерів, назвали «Серце Ісуса».

Капличка Святого Антонія, яку видно з лівого боку біля костелу, в 1978 році згоріла, після чого руїни знесли. За однією з версій до цього було причетне КДБ. Це єдина стара світлина, на якій видно капличку Святого Антонія.

Старе фото з колекції Едварда Туркевича, сучасне — Тарас Піц

Нагадаємо, раніше ми показували, який вигляд мав готель «Київ» на початку ХХ століття.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» триває в Чернівцях (фоторепортаж)
У Чернівцях на пішохідній вулиці ім. Ольги Кобилянської триває благодійний ярмарок. Усі охочі можуть узяти участь у майстер-класах із написання писанок, а також придбати смаколики, сільськогосподарсь...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано