Церковний скандал у Ржавинцях: чи зможуть віряни ПЦУ молитися у храмі, який намагались відібрати в громади

Пошук
UA EN

Церковний скандал у Ржавинцях: чи зможуть віряни ПЦУ молитися у храмі, який намагались відібрати в громади

Війна
21.12
19:22

Поділись новиною:

У селі Ржавинці Юрковецької громади парафія УПЦ МП передала церкву у приватну власність. Згодом передачу скасували, а віряни зібралися під храмом, аби повернути церкву у власність громади.

Про це повідомляють репортери С4 з місця подій.

20 грудня у селі Ржавинці парафіяни ПЦУ зібрались на території церкви, яку намагалась приватизувати Українська православна церква. Збори місцевої громади відбулися 6 серпня 2023 року. Тоді зібралося 25 парафіян, які проголосували за приватизацію церкви.

У листопаді 2023 громада, дізнавшись про приватизацію, яка відбулася без більшості жителів села Ржавинці, ініціювали збори щодо переходу до ПЦУ. Одноголосно проголосували «за» 304 селяни. 

«Ми прийшли до батюшки. Він це все знімає на відео, кладе у карман. Спеціально все це знімає, ми не знали. Коли показали документ про скасування рішення, ми сказали віддати церкву і ключі. Ми просто хочемо зайти до церкви. Він сказав, що ключі нам не віддасть», – каже представниця ініціативної групи і місцева жителька Марія Єлещук.

Священник церкви Сергій Козарь приватизацію храму прокоментував так. 

«Ви все бачите. Без коментарів. Бог розсудить усіх, це буде правильно. І нас і вас. Усіх. Я вас не чую», – говорить настоятель храму Святої Трійці.

«Соціально-духовний центр на честь Святої Трійці», у власність якого передавали церкву, створили 19 серпня 2023 року. Директоркою є Горбатюк Любов Іванівна, а кінцевим бенефіціаром – Козарь Сергій Дмитрович.

«Священник УПЦ створив соціальний фонд та соціальну організацію, якій передав приміщення церкви приватній установі. Так сталось, що нотаріус, яка зареєструвала ці дії, через певний час їх скасувала. Повернула до попереднього стану, але враховуючи те, що була зареєстрована православна церква України тому зараз вона належить ПЦУ», – зазначає голова Юрковецької громади Віталій Шафер

Будівництво церкви у селі Ржавинці фінансували місцеві жителі. Храм місцева громада спільними зусиллями звела ще у 1991 році. 

«Ми живемо в Україні і хочемо, щоб у нашому селі мова була українська. Правилась у церкві служба українською мовою. Я вчора була на похороні, де у жінки сина розбила граната. Хто його поверне? А це все зробив наш батюшка, він зробив розкол. Ми хочемо, щоб був мир», – каже одна із місцевих жительок.

Прихильники УПЦ МП коментувати ситуацію журналістам відмовилися. 

За словами Віталія Шафера, завершилось усе тим, що парафіянам представили нового священника, який разом із іншими відправили молебень за загиблих воїнів. Ключі від церкви та підсобних приміщень також передали громаді.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що релігійна громада села Усть-Путила Вижницького району офіційно змінила свою канонічну підлеглість з УПЦ до ПЦУ.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Як освячували вербу у Чернівцях (фоторепортаж)
Православні християни 28 квітня відзначають Вербну неділю — свято Входу Господнього в Єрусалим. Сьогодні у вірян розпочинається Страсний тиждень, який традиційно закінчується в суботу напередодні Вел...
У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано