В Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Пошук
UA EN

В Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Війна
08.05
09:01

Поділись новиною:

У середу, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

Про це пише С4 із посиланням на Український інститут національної пам’яті.

Фото: УНІАН

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній узяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн — у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, у тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була однією з основних арен воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.

Обидва тоталітарні режими під час окупації території України здійснювали численні злочини проти цивільного населення — Голокост, масові вбивства та депортації народів. Втрати українців у Другій світовій — близько 8 мільйонів осіб (із них п’ять мільйонів — цивільних та три мільйони військових).

Друга світова війна тривала шість років. Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного й соціального життя в інтересах боротьби зі злом.

Нині спадкоємицею сталінського режиму є російська федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом, маніпулює власними громадянами й намагається залякати світ.

Відтак, українці зі зброєю в руках захищають Європу й дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» на виїзді переміг команду з Горішніх Плавнів «Гірник-Спорт»
У неділю, 19 травня, футбольна команда «Буковина», граючи на виїзді, здобула перемогу над своїми противниками. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «жовто-чорних». Про це пише С4 з посиланням...
Спорт
19.05
16:37
В Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій
Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року. Про це повідомляє ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано