Один день лікування коштує 6 тис. грн: як допомогти військовому Давиду Андрущаку, який отримав важкі поранення на війні

Пошук
UA EN

Один день лікування коштує 6 тис. грн: як допомогти військовому Давиду Андрущаку, який отримав важкі поранення на війні

Війна
17.10
11:24

Поділись новиною:

Кілька місяців у комі та численні операції — це довелося пережити військовослужбовцю Давиду Андрущаку. 30 вересня 2023 року він отримав важкі поранення, зокрема черепно-мозкову травму та втратив багато крові. Наразі захисник лікується в приватному реабілітаційному центрі, де один день у стаціонарі коштує майже шість тисяч гривень. Його родина вичерпала всі фінансові ресурси.

Історію захисника та те, як йому може допомогти кожен охочий — дізнавалися журналісти С4.

Давид Андрущак пішов воювати добровольцем у квітні 2023 року. Боронив країну на Харківському напрямку. 30 вересня того ж року отримав важку черепно-мозкову травму та вогнепальні кульові поранення в обидві ноги. Травми спричинили сильний крововилив. З цього дня розпочалася боротьба за життя воїна.

«На жаль, не змогли знайти лікування, яке йому підходило. (Лікарі — ред.) проводили багато конференцій, багато з ким спілкувалися, але, як кажуть, інтернет — велика сила, і ми знайшли реабілітаційний центр у Львівській області. Там ми провели майже три місяці в реанімації. Ми приїхали туди в дуже важкому стані. Наші лікарі пробували все можливе, але, на жаль, у них такої практики не було. Він, за словами кожної з лікарень, у них такий перший. Вони просто з таким ще не стикалися. У реабілітаційному центрі таких, як мій чоловік, уже далеко не одна людина», — каже дружина військовослужбовця Лідія Гонтар.

Нині військовослужбовця перевили у звичайну палату, де він щодня проходить реабілітацію: фізичну терапію, ерготерапію, логопедію, магнітну стимуляцію тощо. Чоловік заново вчиться сидіти, ходити, говорити та навіть дихати. Лікування є дорогим. Один день коштує шість тисяч гривень. Перший час допомогла родина, долучались благодійні організації, проте коштів не вистачає.

«Після переведення в палату почали більше посилено займатися реабілітацією. Він почав рухати пальцем, довго сидіти. Раніше ми тільки лежали. На початку його садила на дві хвилини і клала назад, знов на три хвилини садили й знову клали, щоб організм звикав дихати сидячи. Зараз ми повноцінно можемо сісти у візок і дві години погуляти. Ставимо на спеціальний вертикалізатор і він може вже годину перебувати в такому положені. За прогнозами лікарів, у нас є перші маленькі успіхи, і щоб це закріпити — перший етап реабілітації має бути мінімум пів року. Якщо місяць коштує орієнтовно 200 тисяч гривень, то пів року — це дуже неосяжна сума», — говорить дружина бійця.

Мотивацією одужувати для захисника є його 5-річний син. Давид Андрущак у присутності дитини став більше посміхатися, навчився рухати головою та підморгувати.

«Давид одразу почув дитину й повернув до нього голова. А дитина, не дивлячись на його стан, бо зміна катастрофічна була в тому, яким він був і яким став, побігла й почала обіймати тата. Дитина не побоялася. Я дуже сильно хвилювалася, що може бути психологічна травма, багато хто мене відмовляв, я думала, що не потрібно, але слава Богу. Бувають такі моменти, що син бере тата за руку й каже: “Давай боротися”», — розповідає Лідія Гонтар.

5 жовтня завершується термін оплаченого лікування. Дружина військового каже, є кошти ще на наступні десять днів, які вдалося зібрати, але цього мало.

«Любі українці, друзі, рідні, я вас дуже прошу допомогти моєму чоловіку. Ми дуже хочемо, щоб він став на ноги. У нього є величезна жага жити. Якщо у вас є можливість, якщо ви знаєте, до кого можна звернутися або будь-яка допомога — просто поширити мою історію, то я та моя сім’я будемо вам дуже сильно вдячні», — каже жінка.

Допомогти воїну із лікуванням можна за такими реквізитами

  • Номер банки: 5375 4112 2281 2047;
  • Карта «ПриватБанк»: 4149 4999 9629 6834 — Андрущак Давид Іванович.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано