Як у чернівецьких бібліотеках відмовляються від російської літератури та залучають нових читачів: ексклюзив С4

Пошук
UA EN

Як у чернівецьких бібліотеках відмовляються від російської літератури та залучають нових читачів: ексклюзив С4

Культура
26.09
13:01

Поділись новиною:

Від російських авторів відмовились, радянська література є лише в архіві, а книги російською здають на макулатуру – у муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського за минулий тиждень позбулися 660 книг російською мовою. Від ворожої літератури активно позбавляються і в обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. Івасюка.

Як нині чернівецькі бібліотеки об’єднують інтереси різних поколінь та що відбувається у читальних залах – дізнавались журналісти С4.

Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського налічує до 31 тисячі книг та літературних журналів. Майже всіх книг російською мовою тут позбулись.

«Минулого тижня ми здали 90% книг російською мовою. Бібліотека, як тільки відкрилася, одразу взяли напрямок на українську літературу й українське літературознавство. Тобто просто російських книг ми не викупляли», – говорить директорка бібліотеки Олександра Щербанюк.

Студенти, пенсіонери та вимушені переселенці – найчастіші читачі бібліотеки.

«У нас десь 30-50 переселенців, які весь час ходять. Є ті, які просто почитати. Є ті, які хочуть про Чернівці прочитати. Є ті, які потихеньку від російської літератури перейшли читати українську. Останні роки студенти знову повернулися до книги», – зауважила директорка бібліотеки.

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка також працюють над утилізацією російської літератури та, зокрема, книг російською мовою.

«Бібліотекарі відбирають, переглядають, складають акти. І потім ці книги, зрозуміло, здаються в макулатуру. І за ці кошти купляється сучасна українська література або в перекладі українською мовою», – каже заступниця директора бібліотеки Галина Добровольська.

Інтернет центр, 3D-форма подорожування книгою, майстер-класи, оплата комунальних послуг – реалії нинішніх бібліотекарів та їх читачів.

«На сьогодні наша бібліотека це і цифровий хаб, де надаються послуги доступу до інтернету – бібліотека надає можливість показати дію і скористатись дією. Це сплата комунальних послуг, це і перерахунки, це і довідки, витяги», – додала Добровольська.

Журналістка: Лілія Горбатюк

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
На Буковину з Донеччини евакуювали 47 людей, серед них — 14 дітей
У Чернівецьку область із Донеччини 25 вересня прибув евакуаційний потяг. З прифронтового регіону евакуювали 47 людей, серед них — 14 дітей. Про це пише С4 із посиланням на Facebook-сторінку началь...
Війна
25.09
22:09
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано