Видалили з серця близько літра рідини: у Чернівецькому кардіоцентрі врятували життя пенсіонерки  

Пошук
UA EN

Видалили з серця близько літра рідини: у Чернівецькому кардіоцентрі врятували життя пенсіонерки  

Здоров'я
28.08
14:49

Поділись новиною:

Унікальний випадок порятунку днями стався у Чернівецькому обласному кардіологічному центрі. 68-річній жінці з перикарда серця викачали близько літра рідини.

Про це пише С4 з посиланням на сторінку медичного закладу у Facebook.

Вказується, що до лікарні 68-річна звернулася зі скаргами на сильну задуху. Пацієнтці провели низку обстежень: ехокардіографію, рентген та комп’ютерну томографію органів грудної порожнини. У результаті хворій діагностували гідроперикардит, тобто наявність додаткової рідини у перикарді.

«Перикард, утворений сполучною тканиною, є своєрідним мішечком, у якому міститься серце. У нормі перикард містить 15-50 мл природної рідини. Коли ж її кількість з якихось причин збільшується, серце не може повноцінно працювати, зокрема скорочуватися і розширюватися та заповнюватися кров’ю. Відтак це може призвести до тампонади серця і навіть до його зупинки», – пояснив завідувач відділення інтенсивної терапії центру Дмитро Онофрейчук.

За словами лікарів, загальний стан пацієнтки погіршувався, тому вирішили провести їй перикардіоцентез, тобто вивести зайву рідину із перикарда за рахунок введення у нього катетера.

«Втручання тривало близько години і за цей час із перикарда хворої було видалено близько літра рідини. Після цього самопочуття жінки суттєво покращилося, а для контролю її стану провели ще одну ехокардіографію та комп’ютерну томографію для візуалізації стану перикарда й визначення причини виникнення загрозливої для життя і здоров’я пацієнтки ситуації», – йдеться у повідомленні.

Дмитро Онофрейчук, своєю чергою, додав, що подібні випадки з наявністю у перикарді значної кількості рідини трапляються нечасто. Симптомом, завдяки якому можна запідозрити зле, є задуха. Тому медики радять у разі її виникнення краще не зволікати і своєчасно звернутися до фахівців кардіоцентру.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівецькому обласному кардіоцентрі відкрили нове відділення та відремонтували поліклініку разом з реанімаціями.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку: на яких історичних будівлях оновлюють освітлення
У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку на будинку-кораблі та базиліці Воздвиження Всечесного Хреста Господнього. Працівники «Міськсвітла» встановлюють нові світлодіодні прожектори, які ...
У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано