Єдиний, хто вижив у Серебрянському лісі: історія захисника Данила Бікляна, який втратив ногу під час боїв

Пошук
UA EN

Єдиний, хто вижив у Серебрянському лісі: історія захисника Данила Бікляна, який втратив ногу під час боїв

Війна
17.08
15:31

Поділись новиною:

Данило Біклян народився на Донеччині. До повномасштабного вторгнення був контрактником у Збройних силах України. Після 24 лютого 2022 року брав участь у бойових діях і боронив рідний Донецький напрямок. На одному з бойових завдань втратив ліву ногу.

Про найзапекліші бої фронту, втрати та реабілітацію Данило Біклян розповів журналістам С4.

Данилові 23 роки. Він зі Слов’янська Донецької області. На початку 2022 підписав контракт і став військовим, а через 29 днів почалось повномасштабне вторгнення. 

«Мене врятувало те, що я був з побратимами, які воювали ще з 2014 року. Я з ними всюди був, вони мені все підказували, казали: “Малий, все буде нормально, прорвемося”. І так і було», – розповідає ветеран російсько-української війни.

Данило під час повномасштабної війни встиг побувати чи не на всій лінії фронту. Воював на Харківщині, Сумщині, Запоріжжі, Донеччині, Луганщині. Під Слов’янськом боєць був не довго, але все, що там відбувалось, пам’ятає до деталей досі. 

«Серебрянський ліс – дуже тяжка ділянка. У мене аж мурашки пішли, як згадаю. Був у Бахмуті, але там не було так страшно, як у Серебрянському лісі. Там сама місцевість просто така: пісок, тому нормально не вкопаєшся, дрони, купа дерев повалених, все заміновано», – пригадує захисник.

З військових, які тоді воювали у Серебрянському лісі разом з Данилом, не вижив ніхто. Поранення боєць отримав під час виходу з позицій.

«Це було якраз на Великдень, 16 квітня 2023 року. Ми виходили з позицій, і, якщо чесно, я вже не дуже пам’ятаю, як то було. Згадую спалах, зрозумів, що лечу і падаю. Відчув, як щось тепле по ногах побігло, зрозумів, що ноги “все”. Нас до 10 людей йшло, всіх розкидало, але витягнули тільки мене. Чудом вижив», – говорить Данило Біклян.

Військовий згадує, що після поранення знепритомнів. Прокинувся боєць на операційному столі вже без ноги. Данило Біклян переніс 14 операцій на правій нозі – її вдалося врятувати. Замість лівої тепер протез. Нині Данило проходить реабілітацію на Буковині.

«Сам період операцій був тяжкий морально. Сюди потрапив в пригніченому стані, але тут поставили на ноги, допомогли», – каже ветеран.

Під час лікування Данило Біклян займався й волонтерством. Спершу на фронт повертатися не планував, та зараз готовий повернутися до побратимів.

«Хочеться зробити якийсь внесок, щоб наблизити перемогу. Цивільне життя не для мене. Я рік намагався, соціалізувався, але я зрозумів, що в компанії військових мені набагато комфортніше», – додає військовий.

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію захисника Андрія Ільїна, який втратив ногу, евакуюючи побратимів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано