На Буковині двоє дорослих та одна дитина отруїлися грибами

Пошук
UA EN

На Буковині двоє дорослих та одна дитина отруїлися грибами

Поділись новиною:

Наприкінці червня в Чернівецькій області троє людей отруїлися грибами, з них одна дитина. Причиною стало вживання маремухів.

Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«Наприкінці червня поточного року в Чернівецькій області зареєстрували три випадки отруєння грибами в побуті, унаслідок яких отруїлося троє людей, з них одна дитина. Причиною стало вживання грибів “Маремухи”», — йдеться в дописі.

Зазначається, що, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ, у 2023 році в Україні зареєстрували 50 осередків отруєнь грибами із 72 постраждалими, у тому числі 15 дітей, п’ятеро дорослих померли.

Водночас минулого року на території області зареєстрували один випадок отруєння грибами в побуті викликаного вживанням смажених білих грибів.

Правила, які допоможуть уникнути отруєння дикорослими грибами:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках.

При самостійному збирані грибів пам’ятайте наступне:

  • збирайте лише добре знайомі гриби;
  • уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, сміттєзвалищ (гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали);
  • не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

Також у Центрі контролю та профілактики хвороб закликають громадян не куштувати сирі гриби.

«Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: усі сумнівні треба викинути. Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків ґрунту (ґрунт — природний резервуар життєдіяльності бактерій ботулізму, які в консервованих продуктах продукують ботулотоксин, що викликає тяжке харчове отруєння)», — додають фахівці.

Технологічний процес приготування грибів:

  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин у новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу;
  • не вживайте в їжу грибів із роздутих консервних банок;
  • вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, діарея, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Вони можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб після вживання грибів.

Читайте також: Лікарі пояснили, які складники в морозиві є небезпечним для здоров’я.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Навіщо у Чернівецькій області відстрілюють хижих тварин
У Чернівецькій області з листопада дозволили відстріл хижих та шкідливих тварин через небезпечне зростання їхньої популяції. Це у відповідь на запит медіахолдингу С4 повідомили у Південно-Західно...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на останню в цьому році сесію (фоторепортаж)
У четвер, 19 грудня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному — понад 60 питань. Засідання розпочалося із передачі мерії Вифлеємського вогню миру від...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано