Понад місяць мешканці Гравітона в Чернівцях скаржаться на нестерпний запах: у чому його причина

Пошук
UA EN

Понад місяць мешканці Гравітона в Чернівцях скаржаться на нестерпний запах: у чому його причина

Поділись новиною:

Понад місяць мешканці мікрорайону Гравітон скаржаться на нестерпний запах. У Чернівецькій міській раді створили спеціальну комісію з вивчення цього питання та визначення рівня забрудненості повітря.

У чому його причина та що роблять для його усунення — дізнавалися журналісти С4.

У середині травня в мікрорайоні Гравітон з’явився неприємний запах. Причина — мул, який залишається після очищення води в первинних відстійниках.

«Після очищення води в первинних відстійниках є залишковий мул, який виливається на так звані мулові карти, мулові майданчики. Вони можуть давати специфічний запах, особливо після дощів, коли є перепад температури, і можуть мати той чи інший неприємний запах. Проте це в межах технологічного регламенту», — каже директор КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник.

Їдкий запах від мулу виникає через зміну хімічних речовин у ньому.

«На цей час завдяки тому, що зменшили обсяги води, яку використовує і населення і, підприємство, по-перше, збільшилася концентрація, по-друге, змінився стан хімічних речовин, тому технології, які використані зараз на очисних спорудах, вони фізично й морально застарілі», — пояснює головний технолог КП «Чернівціводоканал» Олексій Зубко.

Аби зменшити навантаження на очисних спорудах, із середини червня рідкі нечистоти приймають на головній каналізаційно-насосній станції «Чернівціводоканалу». У 2024 році комунальне підприємство планує реконструкцію очисних споруд за грантовою угодою.

«На сьогодні оцей залишковий мул має приблизно 98% води. Ми знімемо 500 тонн і 35 тонн сухого такого кеко, який буде утворюватися, і після цього ми його зможемо стабілізувати, і цей стабілізовний мул, він буде без запаху взагалі. Але хочу ще раз підкреслити, що в цьому районі знаходиться і сміттєзвалища й були й інші моменти. На сьогодні «Чернівціводоканалом» і міською радою робиться все, щоб ми могли вже до кінця цього року запустити принципово нову технологію зневоднення осаду, яка, ну ми переконані, на 80% забере цю проблему», — говорить Андрій Колесник.

Читайте також: На КП «Чернівціводоканал» із семи аварійних бригад залишились три.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Зеленський посмертно відзначив 12 захисників із Чернівецької області високими держнагородами
Президент України посмертно нагородив 12 військовослужбовців із Буковини орденами «За мужність» ІІІ ступеня. Про це пише С4 із посиланням на Указ Президента України №401/2024. Воїнів відзна...
Війна
03.07
10:02
Псевдолікарка виманила 50 тис. грн у буковинки на лікування сина, якого декілька місяців вважають зниклим безвісти
Жительку села Стрілецький Кут шахраї ошукали на 50 тисяч гривень. За цим фактом співробітники поліції розпочали кримінальне провадження. Про це пише С4 з посиланням на відділ комунікації поліції Ч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано