Діють у кожній громаді: хто та з якими питаннями може звернутися до Центру допомоги врятованим на Буковині

Пошук
UA EN

Діють у кожній громаді: хто та з якими питаннями може звернутися до Центру допомоги врятованим на Буковині

Поділись новиною:

Шукають житло, роботу, консультуються з юристом та отримують психологічну підтримку. Із січня 2023 року в Чернівцях працює Центр допомоги врятованим для людей, які постраждали від війни. Протягом цього часу за допомогою звернулося понад чотири тисячі людей.

Де в області є подібні заклади та у яких приміщеннях розташовані — дізнавалися журналісти С4.

До Центру допомоги врятованим звертаються вимушені переселенці, чернівчани та жителі області. Тут вони отримують юридичну, психологічну та гуманітарну допомогу. Також у центрі допомагають із пошуком лікарів, роботи, житла та облаштуванням дітей у школи й дитсадки. За необхідністю фахівці перенаправляють до інших структур та міжнародних організацій, які здійснюють свою діяльність на території Буковини.

«Близько чотирьох тисяч осіб уже на сьогодні отримали послуги в Центрі допомоги врятованим. Це і ВПО, це й місцеві мешканці. Переважна більшість — це є жінки віком від 18 до 59 років і вже трошки менше відсотків чоловіків. Але з початком 2024-го ми бачимо, що зростає кількість чоловіків, які мають запити на певні послуги, як психологічні, так і юридичні. Ми працюємо не тільки з містом, а й з області приїжджають і також отримують певні послуги», — каже координаторка Центру допомоги врятованим у Чернівцях Альона Ігнатьєва.

Якщо у 2023 році до Центру допомоги врятованим зверталися переважно за гуманітарною допомогою, то цьогоріч звертаються за юридичною та психологічною підтримкою. А також просять допомоги з пошуком зниклих безвісти родичів та військовополонених.

«Ми стали першими в Україні, які почали працювати з родинами зниклих безвісти, а саме надавати юридичну підтримку. Сюди можуть звернутися члени родин і отримати юридичну підтримку щодо того, у які органи звертатися. Ми комунікуємо з поліцією, СБУ, тобто ми можемо людині на першому, чи на другому, чи на третьому етапі допомогти й підказати, як швидко отримати ту чи іншу консультацію», — говорить директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе.

У Центрі допомоги врятованими є логопед та дитячий психолог. Організовують індивідуальні психологічні консультації та групи взаємопідтримки.

«На початку люди зверталися більше із запитами щодо психологічної підтримки в напрямку кризової інтервенції, тобто в напрямку більш психологічного розвантаження, емоційної підтримки. А тепер запити більш кращої адаптації, до змін, які відбулися в їхньому житті у зв’язку з війною. Це в основному пов’язано із наслідками війни, насильства, гендерно зумовленого насильства та сексуального насильства», — розповідає психологиня Центру допомоги врятованим у Чернівцях Надія Костенюк.

У Чернівецькій області допомогу людям, які постраждали від війни, надають у 56 координаційних центрах, які діють у кожній територіальній громаді при міських та селищних радах, ЦНАПах та управліннях соцзахисту.

«Координаційні центри отримали з початку року понад 1600 звернень абсолютно по різних тематиках. Якщо брати по категоріях населення, то в принципі, понад 30%, це були звернення від ВПО. Також, звичайно, до координаційних центрів можуть звертатися люди з інвалідністю, звертаються члени родин загиблих, звертаються члени родин зниклих безвісти, а також інші категорії населення, які потребують тієї чи іншої послуги в цей період часу», — зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Окрім координаційних центрів на Буковині понад 100 волонтерських організацій та міжнародних фондів підтримують і допомагають вимушеним переселенцям, місцевим жителям із вразливих категорій.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Хотів купатися: на Буковині у Дністрі зник 37-річний чоловік (оновлено)
Рятувальники шукають у Дністрі 37-річного чоловіка, який учора пірнув у воду і зник безвісти. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій облас...
Депутати Чернівецької міської ради провели червневе засідання: які рішення ухвалили (фото)
У четвер, 27 червня, депутати міської ради Чернівців зібралися на чергове засідання. На порядку денному – майже 40 питань. С4 розповідає, які важливі рішення вже встигли розглянути та ухвалити деп...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано