Щодня опівдні з вежі Ратуші сурмач грає «Марічку»: що відомо про цю чернівецьку традицію

Пошук
UA EN

Щодня опівдні з вежі Ратуші сурмач грає «Марічку»: що відомо про цю чернівецьку традицію

Культура
16.06
14:14

Поділись новиною:

Щодня опівдні на вежі чернівецької Ратуші сурмач у народному гуцульському костюмі на всі чотири сторони світу грає уривок із мелодійної пісні «Марічка» (слова Михайла ткача, музика Степана Сабадаша).

Ця славна чернівецька традиція була започаткована у 2004 році. Відтоді сурмач кожного дня долає 126 сходинок на вежу ратуші. Він стає там, де раніше працівники магістрату інформували громадян про події у світі трьома мовами, і розпочинає церемонію. Кожного дня, незалежно від погоди, сурмач грає «Марічку» й повідомляє чернівчанам та гостям міста, що настав полудень.

Цей ритуал став однією з туристичних родзинок Чернівців, часто мандрівники спеціально намагаються опинитися на Центральній площі о 12:00, аби почути сурмача. А пісня «Марічка» вже стала своєрідним пісенним символом столиці Буковини.

З настанням війни до «Марічки» додався ще й гімн України, а виконавши фрагменти цих творів сурмач, а нині це артист обласної філармонії Микола Блищук, спускається до туристів, і залюбки з ними фотографується.

Фото: Тарас Піц

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» виграв у домашньому матчі проти закарпатського «Миная»: який рахунок
У суботу, 28 вересня, футбольний клуб «Буковина» виграв у матчі 9-го туру Першої ліги проти «Миная» із Закарпаття. Поєдинок, який чернівецька команда грала вдома, закінчився із рахунком 2:1 на корист...
Спорт
28.09
14:53
Фестиваль меду і трав’яного чаю триває в Чернівцях (фото)
У Чернівцях на Центральній площі цими вихідними, 28–29 вересня, триває щорічний Фестиваль меду і трав’яного чаю. До уваги відвідувачів фестивалю-ярмарку — виставка та продаж ме...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано