У Чернівецькій громаді почали впорядковувати Чорнівське сміттєзвалище

Пошук
UA EN

У Чернівецькій громаді почали впорядковувати Чорнівське сміттєзвалище

Поділись новиною:

Чорнівське сміттєзвалище є одним з найбільших в області. Його відкрили у 2013 році та весь цей час не відповідало нормам. Цієї осені територію полігону почали впорядковувати. Лише за кілька місяців МКП «Чернівціспецкомунтранс» облаштувало проїзд для сміттєвозів, а нині проводять роботи з обвалування.

Про це повідомляє С4.

За словами заступника Чернівецького міського голови Ігоря Крохмаля, тут вперше проводять інженерні роботи з обвалювання і зашарування карти.

Упорядкування полігону

«Найгірший вплив дає органіка, яка розкладається, і метан, який випаровується в повітря. Це заборонено правилами експлуатації полігону. Наші мешканці, які сплачують за вивіз сміття, в них в тарифі закладена певна сума, яка передбачена на проведення таких робіт», – пояснює посадовець.

Вартість робіт – три мільйони гривень. У середньому за рік на полігон завозять понад 100 тисяч тонн сміття. Тепер відходи утрамбовують та згодом засипають землею, як того вимагають санітарні норми. Хаотичних гір сміття тут майже немає, поменшало навіть птахів навколо. Для розвантаження відходів облаштовані спеціальні майданчики.

«Раніше бульдозер переміщав сміття з того розвантажувального майданчику аж сюди і на ту частину карти. На сьогодні ми вже завершуємо будівництво розвантажувального майданчику тут, де є можливість автомобілям, сміттєвозам об’їхати по колу і розвантажуватися», – каже виконавчий директор МКП «Чернівціспецкомунтранс» Роман Жулепа.

На полігоні нині будують новий котлован, землю з нього використовують на обвалування. До кінця року також планують запустити в роботу станцію дегазації. Вона перероблятиме органічні відходи в електроенергію.

«Парникові гази є легшими за повітря. Якщо їх не утилізувати, то вони йдуть в повітря. Тому з основним по експлуатації полігонів має бути дегазація полігонів Зараз ми робимо пересипку вливання, тобто йде два метри сміття. Далі має бути шар землі, ґрунту», – говорить Жулепа.

Сортування відходів

Обсяг захоронення побутових відходів цьогоріч зменшився завдяки впровадженню сортування у громаді. Та чернівчан закликають свідоміше ставитися до цього. Так, працівники міського департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства здійснюють перевірки контейнерних майданчиків.

«Для того, щоб сміття органічні відходи, вторсировина і пляшки вивозилось окремими транспортними засобами, мешканці повинні свідомо його сортувати, тому що сміття зараз, крім ПЕТ пляшки, яка вивозиться окремо, по окремих графіках – мешканці не сортують», – зауважує директорка департаменту Людмила Свирида

Роман Жулепа каже – найбільше на переробку здають ПЕТ пляшки. У комунального підприємства їх закуповують місцеві фірми.

Підземні смітники

Цьогоріч в місті збільшили кількість локацій з підземними смітниками. Нині їх 16. Частину майданчиків, встановлених раніше, відремонтували і запустили в роботу. На це комунальне підприємство витратило власні кошти – 770 тисяч гривень. 

«На сьогодні має бути рішення про передачу смітника на вулиці 28-го червня. Його передали, але актів ще не було. Тому нам потрібно після передачі отримати технічні умови на під’єднання. Це – цілий процес», – сказав Жулепа.

Виконавчий директор додав, наразі підприємство є прибутковим – з міського бюджету грошей не беруть. У 2023 році заробили понад 2 мільйони гривень. У наступному році «Чернівціспецкомунтранс» планує придбати сортувальну лінію для полігону, а також купити подрібнювач сміття.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Командир 82-ї Буковинської бригади Дмитро Волошин отримав звання «Герой України»
У День Захисників і Захисниць України президент Володимир Зеленський вручив командиру 82 окремої десантно-штурмової Буковинської бригади полковнику Дмитру Волошину звання «Герой України». Про це п...
Війна
01.10
13:48
Як у Чернівцях відзначили День Захисників і Захисниць України (фото)
День Захисників і Захисниць України — державне свято, що відзначається щороку 1 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День зах...
Війна
01.10
11:30
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано