У Чернівцях помер відомий науковець і колишній проректор університету Михайло Свердан

Пошук
UA EN

У Чернівцях помер відомий науковець і колишній проректор університету Михайло Свердан

Поділись новиною:

На 84-му році життя помер науковець, доктор фізико-математичних наук і професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Михайло Свердан.

Про це пише С4 з посиланням на сайт Чернівецького університету.

Михайло Леонович народився 18 січня 1940 року в прикарпатському містечку Перегінськ Рожнятівського району. У 1963 році він закінчив фізико-математичний факультет Чернівецького університету, після чого став асистентом кафедри прикладної математики і механіки, а пізніше – математичного аналізу.  

У 1972 р. Михайло Свердан захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук. У 1976 р. йому присвоїли вчене звання доцента. 

«Уміле поєднання таланту Михайла Леоновича як викладача і науковця з адміністративними здібностями зумовили його успішну діяльність на різних посадах: декана економічного факультету, заступника декана математичного факультету, заступника проректора з навчально-методичної роботи, проректора з навчально-виховної роботи», – йдеться у повідомленні. 

У 1997 р. Михайло Леонович захистив докторську дисертацію і наступного року отримав вчене звання професора. Його науковий доробок, а це майже 100 праць, стосується стійкості динамічних систем з фелерівськими та марковськими параметрами та марківським ланцюгом у перемиканнях за часом, актуальних питань аналізу стійкості імпульсних систем з марковськими перемиканнями.

З 1999 р. упродовж п’яти років Михайло Свердан ‒ перший  проректор університету. На цій посаді він приділяв посутню роль як освітньо-науковій діяльності, так і вихованню громадянської позиції студентства університету. За вагомі здобутки професора відзначили високою державною нагородою «Заслужений працівник народної освіти України».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у вересні 2023 року помер народний депутат Андрій Іванчук, який навчався та викладав у Чернівецькому університеті.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано