В Україні розпочинається Різдвяний піст: у ПЦУ нагадали вірянам, що не можна робити у цей період

Пошук
UA EN

В Україні розпочинається Різдвяний піст: у ПЦУ нагадали вірянам, що не можна робити у цей період

Поділись новиною:

У середу, 15 листопада, для православних християн розпочнеться Різдвяний піст, який триватиме до Святвечора 24 грудня. Цьогоріч піст вперше починається на два тижні раніше через перехід Православної церкви України на новоюліанський календар.

Про це пише С4 з посиланням на ПЦУ у Facebook.

Що не можна їсти

Під час цього посту забороняється вживати м’ясні, молочні страви, а також яйця, тобто ­– продукти тваринного походження. Дозволено споживати в середу і п’ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією. В суботу, неділю до 20 грудня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Допускається також і полегшення посту. Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей.

Духовне очищення

Як зазначають у ПЦУ, піст є періодом насамперед духовного очищення, і обмеження в їжі без щирої молитви та покаяння не принесуть бажаної духовної користі.

Святитель Іоан Золотоустий навчає: «Не кажи мені, що ти так багато днів постив, не з’їв того й іншого, не пив вина, пережив нечистоту, а покажи мені, чи став ти лагідним після того, як був гнівливим, чи зробився людинолюбним після того, як раніше був жорстоким, бо, якщо ти упоєний гнівом, то навіщо пригнічуєш свою плоть? Якщо всередині заздрість і користолюбство, то яка користь від пиття води? Тепер шукаю не того, яка трапеза, але чи відбулася переміна злого напрямку думок».

Відтак, головне завдання будь-якого посту – спонукати людину до покаяння, милосердя та самодисципліни через обмеження у їжі та розвагах. Мова не йде про заморювання самих себе голодом до виснаження, а дисциплінування організму.

Які розваги заборонені

У піст потрібно відмовитись від надмірних веселощів та вживання вина. Також у цей період заборонено звершувати лише вінчання. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як увійти в піст без наслідків для здоров’я.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано