Зміни у перебуванні в прикордонній смузі: кого це стосується та коли почнуть видавати дозволи

Пошук
UA EN

Зміни у перебуванні в прикордонній смузі: кого це стосується та коли почнуть видавати дозволи

Війна
16.01
10:53

Поділись новиною:

Для перебування у прикордонній смузі відтепер необхідно мати дозвіл Держприкордонслужби. Зміни стосуються 5-кілометрової зони від лінії державного кордону. 

Про це журналістам на брифінгу розповів начальник відділу організації прикордонної служби Чернівецького прикордонного загону підполковник Олександр Лояніч.

За словами Лояніча, обмеження стосуються всіх населених пунктів трьох районів Чернівецької області, які безпосередньо прилягають до державного кордону.

На Буковині видачу дозволів на перебування та проведення робіт у прикордонній смузі планують розпочати наприкінці лютого-початку березня 2024 року. Вони будуть безкоштовні. Документ можна оформити у Чернівецькому прикордонному загоні. Звернення розглядатимуть протягом 10 робочих днів. 

«Вимоги до звернення залишаються ті самі, дата, адреса зворотна, особа, яка звертається і відповідно, підпис, живий або електронний. Органи місцевого самоврядування теж повинні надавати допомогу – ця робота загальна, стосується всіх», – наголосив начальник групи юридичного забезпечення Чернівецького прикордонного загону Михайло Кушнір і додав, що з представниками територіальних громади Буковини вже провели відповідні зустрічі.

Мешканці прикордонних населених пунктів 5-кілометрової зони отримують дозвіл безстроково. Проте, якщо особа не проживає за місцем прописки понад 90 днів, її документ анулюють. Решті осіб та підприємств дозвіл видаватимуть строком на один рік. Відмови стосуватимуться певних категорій громадян.

Олександр Лояніч пояснює, що не видаватимуть дозволи тим, хто свідомо подав неправдиву інформацію або підробив документи. Також це стосується людей, котрих протягом останнього року притягали до відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань, якщо людині заборонено в’їзд до України або відсутні підстави для перебування в Україні.

Дозволи не потрібні людям, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону. Разом з тим, у прикордонній службі зауважують  – зміни допоможуть боротися з ухилянтами. У 2023-му, за словами охоронців кордону, їх стало вдвічі більше.

Так, помічник начальника Чернівецького прикордонного загону Ігор Заруднєв каже, що за 10 місяців 2022 року ухилянтів було близько 1,6 тисяч, а в 2023 році – близько 3 тисяч.

Насамкінець прикордонники додали, що нині на пунктах пропуску почали працювати представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для боротьби з ухилянтами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівецькій області прикордонники разом з СБУ затримали трьох буковинців і переправника, котрі намагались незаконно потрапили до Румунії поза пунктами пропуску.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано