Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку: як каратимуть ухилянтів  

Пошук
UA EN

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку: як каратимуть ухилянтів  

Війна
17.05
15:32

Поділись новиною:

Президент України Володимир Зеленський 17 травня підписав закон, який збільшує штрафи за порушення військового обліку й законодавства про оборону й мобілізацію.

Про це пише С4 з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Як йдеться у пояснювальній записці, оновленим законом Міноборони прагне удосконалити під час воєнного стану засади адміністративної та кримінальної відповідальності за військові порушення.

Закон передбачає, що штраф у мирний можуть накласти не пізніше двох місяців з дня вчинення правопорушення, а при тривалому правопорушенні – не пізніше двох місяців з дня його виявлення. Водночас під час особливого періоду адміністративне стягнення можуть накладати не пізніше одного року з дня його вчинення.

Порушення правил військового обліку

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку у мирний час тягне за собою накладення штрафу від 3 400 грн до 5 100 грн. За повторне вчинення порушення протягом року передбачений штраф від 5 100 грн до 8 500 грн. Під час особливого періоду штраф збільшується до 17 000-25 500 грн.

Порушення законодавства про оборону і мобілізацію

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію у мирний час громадянам доведеться сплати від 5 100 грн до 8 500 грн. Посадовці органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичні особи та громадські об’єднання – від 17 000 грн до 25 500 грн.

Згідно з законом, повторне вчинення порушення впродовж року в мирний час передбачає штраф у розмірі від 8 500 грн до 11 900 грн. Для посадовців –  25 500 до 34 000 грн. В особливий період порушення тягне за собою штраф для громадян до 17 000-25 500 грн, а для посадовців – від 34 000 грн до 59 500 грн.

Додамо, що закон набере чинності наступного дня після його опублікування.  

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Міноборони запускає застосунок «Резерв+», в якому військовозобов’язані зможуть оновити свої дані.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях відбулися урочистості до Дня міста (фоторепортаж)
Чернівці у першу суботу жовтня відзначають День міста. Цьогоріч святкують 616-ту річницю з дня першої писемної згадки про Чернівці. З цієї нагоди у Культурно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука ...
Міський голова Роман Клічук привітав чернівчан із Днем міста (відео)
Привітання міського голови Романа Клічука з Днем міста Чернівців. «Дорогі чернівчани! Кожен куточок наших славних Чернівців дихає історією великої культури, багатовікових традицій та людських доль...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано