Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватися до довготривалих відключень електрики: поради експертів

Пошук
UA EN

Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватися до довготривалих відключень електрики: поради експертів

Поділись новиною:

З середини травня в країні запровадили обмеження в споживанні електроенергії, через що українці деякий час перебувають без світла. За прогнозами експертів, такі відключення можуть чекати на громадян і взимку.

Як підготуватися до обмежень в холодну пору року, розповіла в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» експертка з енергобезпеки аналітичного центру DiXi Group Олена Лапенко, передає С4.

Фото: Слово і Діло

За її словами, мешканцям і приватних, і багатоквартирних будинків варто подбати про резервне джерело живлення.

«Якщо власники приватних будинків можуть обійтися генератором, то у квартирах скоріше підійде якийсь акумуляторний пристрій, потужні павербанки, які дадуть змогу пройти години відключень з певним джерелом енергії», – зазначила Олена Лапенко.

Експертка радить підготуватися до зимового періоду і на рівні ОСББ.

«Наприклад, я живу в будинку, в якому газова котельна розташована на даху. Але якщо у нас не буде електрики, тоді у нас не буде працювати насос, який прокачує теплоносій. Тобто у нас взимку буде холодно. Зараз ми обговорюємо встановлення генератора, для того, щоб цей насос працював взимку, і ми ще маємо час для того, щоб встигнути це зробити», – сказала Лапенко.

У кого вдома є електрична плита, а не газова, експертка рекомендує приготувати туристичний пальник, яким можна скористатися при довготривалих відключеннях.

Олена Лапенко нагадала, що українці можуть також додатково допомагати енергосистемі, заощаджуючи електрику.

«Перенесіть навантаження з пікових годин на нічні години. Поставте чайник на газову плиту замість електричного, і в когось буде світло. Ці прості правила працюють і будуть ще важливішими взимку», – додала експертка.

Нагадаємо, ліміти споживання 5 червня у всіх регіонах України діють протягом всієї доби.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» виграв у домашньому матчі проти закарпатського «Миная»: який рахунок
У суботу, 28 вересня, футбольний клуб «Буковина» виграв у матчі 9-го туру Першої ліги проти «Миная» із Закарпаття. Поєдинок, який чернівецька команда грала вдома, закінчився із рахунком 2:1 на корист...
Спорт
28.09
14:53
Фестиваль меду і трав’яного чаю триває в Чернівцях (фото)
У Чернівцях на Центральній площі цими вихідними, 28–29 вересня, триває щорічний Фестиваль меду і трав’яного чаю. До уваги відвідувачів фестивалю-ярмарку — виставка та продаж ме...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано