«Я не знаю, ставити свічку за здоров’я чи за упокій»: історія зниклого безвісти на війні військового Михайла Странського

Пошук
UA EN

«Я не знаю, ставити свічку за здоров’я чи за упокій»: історія зниклого безвісти на війні військового Михайла Странського

Війна
13.09
11:16

Поділись новиною:

Військовослужбовець із Чернівців Михайло Странський понад рік захищав Україну на фронті. У листопаді 2023 року зник безвісти під Авдіївкою і до нині жодної звістки немає.

Про пошук сина його мати Мар’яна Странська розповіла знімальній групі С4.

«Прийміть співчуття, ваш син зник безвісти, виконуючи завдання на полі бою», — таке сповіщення з фронту отримала Мар’яна Странська 10 місяців тому. Її син Михайло пішов добровольцем на війну в липні 2022 року. Був стрільцем у 116-й окремій механізованій бригаді.

«Він приїжджав у відпуску літом, і сказав: “Мамо, я знаю, куди я йду й на що я йду. Якщо я загину, то щоб ви не плакали”. Він сказав, що буде боротися до кінця, що він прийде тільки з перемогою», — пригадує мати зниклого безвісти військовослужбовця.

Михайло Странський та ще п’ятеро його побратимів зникли безвісти під Авдіївкою в листопаді 2023-го.

«Територія, на якій вони пропали, вона під контролем росії. Зайти туди наші не можуть, щоби перевірити. Одна надія, що він десь у полоні. Мені здається, що їх просто ніхто й не шукає. Командир просто не бере слухавку, коли ми дзвонимо. Просто повимикали, повидаляли всі наші контакти. Може десь є побратими, може десь є люди, які разом воювали. Може, почує наше якесь командування, і хоч якусь звісточку, хоч щось, десь я буду шукати. Тому що оце невизнання, воно вбиває найбільше», — каже Мар’яна Странська.

Пані Мар’яна неодноразово зверталася до поліції, СБУ та інших структур. Здавала ДНК-аналізи для ідентифікації тіла. Постійно слідкує за списками полонених, чи раптом немає серед них її сина.

«От навіть їдеш до церкви, і я не знаю, за що класти свічку, чи за здоров’я, чи за упокій. У мене старший син помер вісім років тому. Якби він був живий він точно був поруч біля нього це 100%. А тепер молодший син теж отримав повістку. Сказали, що за законом, поки не знайдеться старший, його не заберуть, його комісують. Але чи це правда, чи ні. Ще заберуть у мене останнього», — говорить жінка.

Михайла Странського вдома чекають дружина, 5-річна донька, мати, сестра та молодший брат.

«Сестра в мене, і брати, і дружина, і всі знайомі, ні в кого немає відчуття, що його немає, що він загинув, що пропав. Його просто нема. У снах приходить до мене дуже часто. Він такий веселий, радісний: “Скоро прийду, мамо. Скоро зустрінемося”. І доньці, і дружині сняться однакові сни. Що вони його зустрічають, і що він приїжджає останнім потягом, і що він є», — додає мати військового.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, історію військового Олексія Гуцала, який зник безвісти на фронті.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
На Буковину з Донеччини евакуювали 47 людей, серед них — 14 дітей
У Чернівецьку область із Донеччини 25 вересня прибув евакуаційний потяг. З прифронтового регіону евакуювали 47 людей, серед них — 14 дітей. Про це пише С4 із посиланням на Facebook-сторінку началь...
Війна
25.09
22:09
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано