Хто забезпечує журналістів гарантіями захисту: пояснення медіаюриста

Пошук
UA EN

Хто забезпечує журналістів гарантіями захисту: пояснення медіаюриста

Війна
04.10
07:55

Поділись новиною:

Українське законодавство передбачає, що гарантіями захисту журналістів, які працюють у зоні бойових дій, повинні надавати роботодавці. Стосується це й забезпечення медійників бронежилетами, касками та інших засобів особистого захисту.

Про це проєкту «Війна і журналісти» розповів юрист ГО «Інститут масової інформації» Роман Головенко.

Фото: Ben Zion Lazarevych

За його словами, гарантії захисту на рівні закону визначаються в статі 15 ЗУ «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста».

Згідно з ним, засоби захисту від уражень вогнепальною зброєю, осколкових уражень (бронежилети, каски тощо), а також медичні аптечки – забезпечується роботодавцями, замовникам послуг журналістів, які працюють за цивільно-правовими договорами.

Опосередковано до гарантій захисту, каже медіаюрист, можна віднести й страхування журналістів, передбачене цим же Законом.

Зокрема, у разі загибелі (смерті) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків членам сім’ї держава виплачує одноразову допомогу у 100 прожиткових мінімумів (станом на 2024 рук – 292 тис. грн).

Водночас у випадку поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків, йому також виплачується з держбюджету одноразова допомога в розмірі 50 прожиткових мінімумів (146 тис. грн).

Нагадаємо, раніше Роман Головенко пояснював, як медіа правильно публікувати фото загиблих чи постраждалих внаслідок російських обстрілів.

Читайте також:

Чернівецький національний університет святкує 149 років з дня заснування
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича 4 жовтня відзначає 149 річницю з дня його офіційного відкриття. З 1875 року він декілька разів змінював назву, керівників, відкривалися нов...
На Буковину з Донецької області евакуювали ще 45 людей
Увечері 3 жовтня в Чернівецьку область прибув черговий евакуаційний потяг. З Донеччини на Буковину вивезли ще 45 людей. Про це пише С4 із посиланням на Telegram-канал начальника Чернівецької ОВА Р...
Війна
03.10
20:31
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано