Віряни вшановують пам’ять святителя Тихона Амафунтського: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Віряни вшановують пам’ять святителя Тихона Амафунтського: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У неділю, 16 червня, за новим церковним календарем вшановують святителя Тихона, єпископа Амафунтського.

Про це пише С4 з посиланням на «УНІАН».

Тихон жив у IV–V століттях. Виріс він на Кіпрі, його батьки були християнами. У молодому віці Тихон отримав дар чудотворення. Якось його батько, який був пекарем, відправив сина на ринок продавати випічку, але той дорогою туди все роздав жебракам. Батько сильно розгнівався на Тихона, а той йому відповів: «Той, хто дає Богу, сторицею прийме». Коли пекар увійшов до комори, то його здивуванню не було меж — усі полиці були повні випічки.

За своє життя Тихон зробив багато добрих справ. Його прийняли в церковний клір, а пізніше він був посвячений у сан диякона. Після смерті єпископа Тихона обрали на його місце. Новий єпископ виступав проти язичництва й допомагав язичникам знайти нову віру. Святитель Тихон був надзвичайно милостивий — він постійно допомагав людям похилого віку, жебракам і знедоленим, а двері його будинку завжди були відчинені для них. Помер Тихон 425 року.

Народні традиції і прикмети

  • Роса зранку — вдень буде ясно;
  • Вода в річці спадає — до дощу, а якщо, навпаки, прибуває — до посухи;
  • Риба неспокійна — чекай негоду;
  • Коники затихли — незабаром піде дощ.

Що заборонено робити

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не вітає лайки і сварок, наклепів, жадібності, заздрості, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети не радять цього дня працювати на городі — уся робота буде нанівець. Забороняється шуміти і сваритися — злякаєш щастя, й обговорювати заручини та весілля — інакше розладиться. Також вважається, що на Тихона не можна замішувати тісто й пекти — можна відвадити фінансове благополуччя.

День ангела

Свої іменини 16 червня відзначають: Єфрем, Тихон, Михайло, Петро, Костянтин, а за старим стилем — Опанас, Денис, Дмитро, Павло, Поліна, Семен, Софія, Уляна.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях планують вимикати у нічний час вуличне освітлення
У Чернівцях з 1 липня можуть запровадити спеціальний режим роботи зовнішнього освітлення. Про це йдеться у проєкті рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради, пише С4. У проєкті...
Війна
24.06
13:47
На Буковині ще одна релігійна громада перейшла в підпорядкування ПЦУ
Релігійна громада в селі Данківці Дністровського району приєдналася до Православної церкви України. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ. ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано