Віряни відзначають Перший Спас та вшановують мучеників Маккавеїв: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Віряни відзначають Перший Спас та вшановують мучеників Маккавеїв: традиції і заборони цього дня

Культура
01.08
07:30

Поділись новиною:

У четвер, 1 серпня, за новим церковним календарем християни відзначають Перший Спас та вшановують мучеників Маккавеїв.

Про це пише С4 з посиланням на «УНІАН».

Історія свята винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього (Перший Спас) бере свій початок у VIII–IX століттях у Візантії. Тоді в Константинополі вирувала смертельна хвороба. Священники взяли залишки Хреста, на якому був розп’ятий Ісус, й обійшли з ними місто, а потім освятили водойми. І після купання в освяченій воді люди почали одужувати.

Відтоді стало традицією щороку цього дня носити частину Хреста Господнього. Після нього заносили до собору святої Софії, де будь-хто міг вклонитися йому. Свято довгий час відзначали тільки в Константинополі, але із часом стали святкувати і в усьому православному світі.

Цього дня також згадують сімох мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма й Маркелла, їхню матір Соломонію і вчителя Єлеазара.

У II столітті до н. е. правитель Антіох Епіфан вирішив відродити язичництво в Юдеї і поставив у Єрусалимському храмі статую Зевса. 90-річний Єлеазар, учитель закону Божого, а разом із ним сімома його учнів та їхня мати виступили проти цього. За це всіх їх стратили. Подвиг мучеників надихнув сина священника Юда, який підняв повстання проти правителя і здобув перемогу.

Народні традиції і прикмети

За прикметами дня дивляться, якою буде осінь і зима:

  • іде дощ — до похолодання, а якщо стоїть спекотна погода — буде й далі спека;
  • ластівки полетіли в теплі краї — до ранньої осені;
  • заморозки 1 серпня — холоди настануть рано;
  • розгулявся сильний вітер — зима буде сніжною і морозною.

Що заборонено робити

Цього дня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів’я і лайки, злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. У велике свято забороняється ображатися, робити погані вчинки, вживати алкоголь. Не слід цього дня тяжко працювати — присвятіть час молитві та вдячності. Заборона на роботу не стосується пасічників — вони можуть збирати мед.

Головна заборона дня — не можна шуміти і веселитися. У народі вважають, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

День ангела

Свої іменини 1 серпня відзначають: Олександр, Димитрій, Тимофій, Федір, Софія.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Як у Чернівцях завершувалися XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фото)
У Чернівцях завершилися XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz. Зокрема, в останній день читань можна було почути публічне інтервʼю Романа Кравця із Юрієм Андруховичем, побувати на презен...
На Буковині правоохоронці розслідують ймовірне самогубство 16-річної школярки
Поліція у Чернівецькій області розслідують ймовірне самогубство 16-річної дівчини із села Клішківці. Її тіло знайшли на території домогосподарства 6 вересня. Про це журналістам С4 повідомили у від...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано