Викрадення церковного майна та приватизація храмів: як на Буковині переходять з УПЦ до ПЦУ

Пошук
UA EN

Викрадення церковного майна та приватизація храмів: як на Буковині переходять з УПЦ до ПЦУ

Культура
22.12
17:30

Поділись новиною:

За даними Чернівецької обласної військової адміністрації станом на 7 грудня 2023 року, 34 релігійні громади області перейшли з УПЦ МП до ПЦУ. Водночас у місті Чернівці не відбувалося жодного переходу.

Журналісти С4 дізналися, якою є процедура для релігійних громад, які хочуть змінити свою канонічну підлеглість та скільки церков уже здійснили перехід.

Фото: Тарас Піц

Заяви про перехід та нові статути релігійних організацій реєструють в обласному управлінні культури ОВА. За словами начальниці управління Олени Боднар, спершу для переходу необхідно провести збори релігійної громади, на яких має бути присутня максимальна кількість людей, що проживає у населеному пункті.

«Вони це все оформляють у протокол, і з певним переліком документів відправляють до нас. Насамперед потрібна заява про те, що вони ініціюють перехід. Друге – обов’язково протокол і рішення: хто «за», хто «проти», хто «утримався» з підписами. Також має бути старий статут і обов’язково чинний новий, де вказано про зміни канонічного підпорядкування», – каже Олена Боднар.

Час на розгляд йде від одного до трьох місяців. Щоби перехід відбувся, має бути ⅔ голосів тієї релігійної громади, яка хоче перейти до Православної церкви України.

«Якщо у селі проживає тисяча людей, то, звісно, що 700 мінімум мають проголосувати за перехід», – пояснює начальниця управління культури і додає, що не завжди кількість людей має відповідати потрібній кількості для переходу, оскільки у населеному пункті можуть проживати й люди інших конфесій.

Церковні скандали

У Сокирянах 8 жовтня 2023 року парафіяни храму Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла організували збори щодо переходу з УПЦ МП до Православної церкви України. З присутніх 652 людей – 651 голос «за». Та перехід не відбувся. 

«Виявляється, що храм переоформили за тиждень до зборів на соціальну структуру – «Соціально духовний центр», який заснований з благословення владики московського патріархату Мелетія. Це фонд за адресою юридичної особи Чернівецько-буковинської єпархії», – сказав військовий капелан, настоятель храму Святої Рівноапостольної княгині Ольги ПЦУ у с. Глибока Роман Грищук

Голова Сокирянської територіальної громади Василь Козак цю ситуацію С4 прокоментував так: «Які б збори з 500 чоловік не зібрались, у Сокирянах проживає 10 000. Для того, щоб не було усіх цих розмов, треба діяти у порядку чинного законодавства. У нас є відповідні правоохоронні органи, які мають за заявою громадянина дати оцінку діям тої чи іншої особи. Власність – це первинне. Є документ, а це означає, що можна створювати тільки в суді, а ні ми сьогодні прийшли й в тебе забрали».

Перехід до Православної церкви України не відбувся й у селі Ржавинці, Юрковецької громади. Збори місцевої громади пройшли 6 серпня 2023 року. Тоді зібралося 25 парафіян, які проголосували за приватизацію церкви.

У листопаді 2023 громада, дізнавшись про приватизацію, яка відбулася без більшості жителів села Ржавинці, ініціювала збори щодо переходу до ПЦУ. Одноголосно проголосували «за» 304 селяни.

«Священник УПЦ створив соціальний фонд та соціальну організацію, якій передав приміщення церкви приватній установі. Так сталось, що нотаріус, яка зареєструвала ці дії, через певний час їх скасувала. Повернула до попереднього стану, але враховуючи те, що була зареєстрована православна церква України тому зараз вона належить ПЦУ», – зазначив голова Юрковецької громади Віталій Шафер

Священник церкви Сергій Козарь приватизацію храму прокоментував так: «Ви все бачите. Без коментарів. Бог розсудить усіх, це буде правильно. І нас і вас. Усіх. Я вас не чую», – говорить настоятель храму Святої Трійці.

У Ржавинцях також будівлю храму, який перейшов до ПЦУ, переоформили на соціальну структуру – «Соціально духовний центр».

За словами Віталія Шафера, завершилось усе тим, що парафіянам представили нового священника, який разом із іншими відправили молебень за загиблих воїнів. Ключі від церкви та підсобних приміщень також передали громаді.

У Чернівецькій області є випадки, коли громада приймала рішення про перехід, органи влади реєстрували відповідний статут, але контроль над храмом кілька років зберігали УПЦ МП. Так було в селі Михальча, Стара Жадова та Васловівці.

Згідно з офіційними даними Чернівецької ОВА, за Українською православною церквою на Буковині офіційно зареєстровано 392 релігійні організації, Православною церквою України – 153.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ще дві громади на Буковині офіційно перешли до Православної церкви України.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У поминальні дні у Чернівецькій області біля кладовищ будуть чергувати поліцейські
На Буковині у поминальні дні наряди поліцейських будуть перебувати поблизу кладовищ, щоби забезпечити правопорядок. Про це журналістам С4 повідомили у відділі комунікації поліції у Чернівецькій об...
У бюджеті Чернівецької громади на оздоровлення дітей заклали 8,5 млн грн: хто може отримати путівки
Учні з Чернівецької громади, які належать до пільгових категорій населення, матимуть змогу цьогоріч безкоштовно відпочити у таборах. На це у бюджет заклали 8,5 мільйонів гривень. Про це під час пр...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано