Викликають важке отруєння та смерть: як безпечно збирати гриби

Пошук
UA EN

Викликають важке отруєння та смерть: як безпечно збирати гриби

Поділись новиною:

З настанням теплої погоди і рясних дощів буковинці починають грибний сезон. Однак цей продукт харчування, окрім користі, може й накликати біду: значну шкоду організму та навіть смерть.

Як запобігти отруєнню грибами розповіли фахівці Головного управління ДСНС у Чернівецькій області, передає С4.

В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад, блідої поганки, павутинника, які містять не менше шести отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Практично всі отруєння грибами пов’язані з неорганізованим їх збором.

Основні правила безпеки

Відтак щоби запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині:

  • Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках, оскільки вони мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини;
  • Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків;
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні;
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
  • У жодному разі не давайте їсти гриби дітям;
  • Не куштуйте сирі гриби;
  • Не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини.

Як безпечно приготувати гриби

У ДСНС пояснюють, що перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити). Також важливо знати, що гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.

Причини та перші ознаки отруєння

Основні причини отруєнь грибами може бути: неправильне збирання грибів, вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників. 

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Це залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я людини, а також від кількості грибів, які з’їли.

Симптоми отруєння можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Оскільки гриби містять різноманітні токсини, так і дія їх на організм буде різною. 

Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення.

Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то смерть може наступити вже через 3-8 днів після отруєння.

Перша медична допомога при отруєнні грибами

Насамперед, необхідно викликати швидку медичну допомогу. До її прибуття негайно промийте шлунок: необхідно випити 5-7 склянок кип’яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму. 

Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду. Оскільки під час блювання людина втрачає багато рідини, а разом з нею і мікроелементів, таке пиття відновить водно-сольовий баланс організму.

Забороняється вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.

Раніше ми писали про те, що рятувальники нагадали буковинцям, як убезпечити себе на відпочинку поруч з водоймами.

Читайте також:

У Чернівцях втретє відбувся ярмарок «Людень» (фоторепортаж)
У неділю, 11 травня, у кіноконцертній залі «Чернівці» відбувся третій ярмарок «Людень». Про це пише С4. Відвідувачі заходу, зокрема, мали можливість переглянути філь...
ФК «Буковина» вдома програв в матчі проти «Металіста 1925»: який рахунок
У суботу, 10 травня, відбувся матч 6-го туру чемпіонської групи Першої ліги, у якому футбольний клуб «Буковина» грав проти «Металіста 1925». Поєдинок, який чернівецька команда провела вдома, завершив...
Спорт
10.05
17:56
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано