В Україні вирує небезпечна гарячка Західного Нілу: чи є хвороба на Буковині

Пошук
UA EN

В Україні вирує небезпечна гарячка Західного Нілу: чи є хвороба на Буковині

Здоров'я
08.09
12:09

Поділись новиною:

Цьогоріч в Україні зафіксували 50 випадків гарячки Західного Нілу. Лише у серпні на цю недугу захворіла 41 людина, з них троє – померли. У Чернівецькій області нині випадків хвороби не фіксували.

Про це журналістам С4 повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

За його словами, гарячки західного Нілу у Чернівецькій області не було в останні 30 років.

Вірусна хвороба людині передається через укуси комарів. У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання.

У зоні ризику – працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, а ще люди, які живуть біля водойм. 

«Там велика кількість комарів, які можуть бути переносниками вірусу. [Під загрозою перебувають] люди, які полюють, ловлять рибу. Головною групою ризику є військовослужбовці, які перебувають в умовах, де може бути велика кількість комарів», – пояснює Падурару.

Симптоми гарячки схожі на ГРВІ, але у кожного п’ятого інфікованого можуть бути ускладнення.

«В основному виникають такі симптоми, як висока температура, головний біль, може бути висипання, збільшення лімфатичних вузлів, а у важких випадках можуть бути ознаки ураження головного мозку: менінгіти, енцефаліти. Може виникати втрата свідомості, дезорієнтацію в просторі й часі. У тяжких випадках ця хвороба може призвести до смерті», – розповіла лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні Наталія Костіна.

Проти гарячки Західного Нілу вакцини не існує. Щоб не захворіти, необхідно берегтися від укусів комарів.

«Велике значення має використання захисного одягу, репелентів, особливо для груп ризику, які проживають біля водойм, або за родом діяльності є мисливцями, риболовами, у яких високий ризик укусу комарами», – додає Юрій Падурару.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Буковині вперше за десять років фіксують спалах кашлюку, який спричинений низьким рівнем вакцинації.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Благодійний ярмарок, козацька кухня, майстер-класи й екскурсія: як відзначили річницю заснування Садгори (фоторепортаж)
У Чернівцях відзначили 253 річницю з дня заснування Садгори. Благодійний захід на підтримку ЗСУ відбувся у сквері на вулиці Івана Підкови. Зокрема, усі охочі мали змогу взяти участь у тематичній е...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано