В Україні відзначають День пам’яті загиблих захисників та 10-ту річницю Іловайської трагедії

Пошук
UA EN

В Україні відзначають День пам’яті загиблих захисників та 10-ту річницю Іловайської трагедії

Війна
29.08
09:03

Поділись новиною:

29 серпня — День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Із цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення — вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом.

Про це повідомляє С4 із посиланням на Український інститут національної пам’яті.

Фото: Тарас Піц

День пам’яті встановлений Указом Президента України від 23 серпня 2019 року №621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Російсько-українська війна розпочалася 20 лютого 2014 року, а бої за Іловайськ у серпні того ж року стали однією із кульмінаційних точок її початкової стадії.

29 серпня 2014 року росіяни накрили вогнем наших захисників у полях із соняшником під час «зеленого» коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 — зазнали поранень, 158 — зникли безвісти, 300 — опинилися в полоні. Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

Бій за місто Іловайськ Донецької області в серпні 2014 року. Фото: Maks Levin/Afterilovaisk/Facebook

«У цей день ми згадуємо тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а також десятки тисяч полеглих від 2014 року в сучасній російсько-українській війні захисників і захисниць України. Вони стоять в одному ряду з усіма поколіннями борців за волю і державну самостійність — від воїнів Русі-України, лицарів Костянтина Острозького, козаків Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи до бійців Армії Української Народної Республіки та Галицької армії Західно-Української Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії. Це воїнство мужньо здобувало героїчні перемоги й ризикувало життям за українську свободу», — зазначають в Українському інституті національної пам’яті.

Нагадаємо, 17 червня у Чернівецькій області вшановували пам’ять буковинців, які загинули під час проведення Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині ДБР затримало правоохоронця, який особисто переправляв ухилянтів до лінії кордону
У Чернівецькій області працівники Державного бюро розслідувань «на гарячому» затримали правоохоронця, який займався нелегальним переправленням військовозобов’язаних до Румунії. Тепер йому «світить» д...
Готували підпали на об’єктах «Укрзалізниці»: на Буковині затримали трьох поплічників росії
Служба безпеки України та Нацполіція затримали трьох підпалювачів, які намагалися знищити релейні шафи «Укрзалізниці» на Буковині. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення. Про це пише С4 з посиланням...
Війна
17.09
13:07
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано