В Україні відзначають День Конституції

Пошук
UA EN

В Україні відзначають День Конституції

Поділись новиною:

У п’ятницю, 28 червня, в Україні відзначають 28-му річницю прийняття Конституції.

Про це пише С4 із посиланням на Український інститут національної пам’яті.

Конституція України — головний нормативно-правовий акт держави, яким закріплено основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, регулює відносини між державою та суспільством, гарантує права і свободи людини.

Творення Конституції розпочалося з ухваленням Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. З розпадом СРСР та ухваленням Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року національна законотворчість активізувалася.

Всеукраїнський референдум засвідчив підтримку проголошення незалежності України. Більшість країн світу визнали Україну суверенною державою. Робота над прийняттям Основного Закону незалежної України почалася в 1992-му і тривала майже чотири роки. Періодично її супроводжували гострі дискусії, зокрема, довкола державних символів, державної мови, статусу Криму тощо.

28 червня 1996 року після безпрецедентного за тривалістю і напругою засідання, що увійшло в історію під назвою «Конституційна ніч», Верховна Рада 315 голосами ухвалила Конституцію України.

Із Днем Конституції українців привітали Президент України Володимир Зеленський та Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

До привітань також долучився предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, 16 червня в Україні відзначали День батька.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині двоє цивільних напали на прикордонників: одного з порушників застрелили
Уночі 29 червня на українсько-румунському кордону сталася сутичка між прикордонниками та цивільними, внаслідок чого один із нападників загинув. Про це журналістам С4 повідомив помічник начальника ...
Війна
30.06
15:34
Хотів купатися: на Буковині у Дністрі зник 37-річний чоловік (оновлено)
Рятувальники шукають у Дністрі 37-річного чоловіка, який учора пірнув у воду і зник безвісти. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій облас...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано