Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прибув з робочим візитом до Чернівців

Пошук
UA EN

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прибув з робочим візитом до Чернівців

Поділись новиною:

Під час офіційного заходу обговорили стан дотримання прав людини в області, зокрема дітей, внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, військовополонених та інших категорій громадян.

Про це повідомляють журналісти С4 з місця події.

Зокрема, прокоментував омбудсман ситуацію із затриманням 34 ухилянтів на КПП «Порубне». На його думку, під затримання з військовозобов’язаними поводилися жорстоко.

«Згідно з законодавством України, людина не є винною, поки інше не встановлено рішенням суду. Презумпцію невинуватості ніхто не відміняв. Я вам скажу більше: вісім людей офіційно звернулися до Національної поліції щодо побиття і зняли побої. Одна людина намагалася порізати свої вени. Це був хлопець. Він сказав: “Мене так били, я вже не міг витримати, я вже готовий був просто померти”», – зазначив Лубінець.

Крім того, офіс Омбудсмана виявив порушення у Чернівецькій обласній психіатричній лікарні. Зокрема, йдеться про значне переповнення відділень медичного закладу.

За словами Лубінця, у закладі, який здатний прийняти 360 пацієнтів, перебуває 490.

«Я давно не бачив такого жахіття, скажу відверто. Я не сам туди приїхав, там були мої співробітники, але ми робимо фотографії, фіксації фактів. Мене про це терміново інформують, і я сам особисто спостерігаю. Це не мої прямі обов’язки, щоб я вимагав когось там покарати, проти когось відкрити дисциплінарне провадження. Просто покажіть що ви хочете навести порядок», – сказав Лубінець і закликав терміново виправити ситуацію.

Уповноважений ВРУ з прав людини говорив і про нові схеми росіян у дестабілізації соціально-економічної й політичної ситуації в Україні, використовуючи родичів військовополонених і зниклих безвісти.

За його словами, росіяни зараз максимально затримують обмінні процеси, а домовленості з ворогом досягаються непросто.  

«Був у нас період, коли взагалі обмінні процеси стояли на паузі, це було зроблено спеціально росіянами. Це такий новий підхід втягнути родичів військовополонених до дестабілізації соціально-економічної й політичної ситуації в Україні», – каже Лубінець.

Нині, зокрема, почали фіксувати масове звернення росіян до родичів військовополонених, прямо представляючись представниками російської федерації. Ворог розповідає рідним бранців про те, що росія нібито хоче повернути їх додому, але Україна відмовляється їх забирати. Таким чином вони намагаються виставити Україну винною в усьому і радять виходити на акції протесту, блокувати діяльність адміністративних будівель.

Омбудсман також зустрівся із головою Чернівецької обласної військової адміністрації Русланом Запаранюком.

Вони обговорили діяльність психоневрологічних закладів, мобілізаційні процеси, підтримку внутрішньо переміщених осіб.

«Однією з найбільш актуальних тем є повернення в Україну військовополонених та цивільних громадян, які є заручниками росії. За півтора року вдалося звільнити з полону 3135 українців. Додому повернулися 18 буковинців», – зазначив начальник ОВА.

Зазначимо, що 15 березня Уповноважений ВРУ з прав людини у Чернівцях планує зустрітися з 275 родинами військовополонених і зниклих безвісти. Скільки загалом буковинців наразі перебуває у російській неволі, Лубінець не сказав.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано