У Міноборони роз’яснили, що зміниться для військовозобов’язаних громадян після 16 липня

Пошук
UA EN

У Міноборони роз’яснили, що зміниться для військовозобов’язаних громадян після 16 липня

Війна
16.07
13:48

Поділись новиною:

У вівторок, 16 липня, закінчується відведений законом час для оновлення військово-облікових даних. Їх до цього часу мали оновити військовозобов’язані, резервісти та призовники у ТЦК та СП, ЦНАП або в застосунку «Резерв+».

Що буде з тими, хто не зробив це до 16 липня та яка відповідальність за це чекає на порушників, пояснили у Міністерстві оборони України.

  • Про відповідальність для тих, хто не оновив військово-облікові дані до 16 липня

Громадяни, які не встигли оновити свої військово-облікові дані, можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності. Штрафи виписують не автоматично.

«Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, накладення штрафу передбачається протягом трьох місяців з дати виявлення порушення, але не більше року з дати його вчинення», – зазначили у відомстві.

Повноваження щодо притягнення до адміністративної відповідальності за не оновлення військово-облікових даних надали ТЦК та СП. Уповноважена посадова людина у військкоматі буде складати адміністративні протоколи, збирати матеріали справи і подавати їх на розгляд до керівника ТЦК та СП, який буде приймати рішення про притягнення до відповідальності.

Сума штрафу за перше вчинене правопорушення, згідно з КУпАП, становить 17 тисяч гривень. За друге правопорушення – 25,5 тисяч гривень.

Водночас ті громадяни, які не згодні з накладеними штрафами, мають право звернутися до суду для оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Зробити це необхідно протягом 10 днів з дня винесення постанови.

Окрім штрафних санкцій, військовозобов’язаних, які не оновили свої дані до сьогодні, можуть тимчасово позбавляти права користуватися транспортними засобами. Разом з тим, якщо громадянин не сплачує штраф, справа може бути передана до органів державної виконавчої служби. У такому випадку на майно боржника чи рахунки може бути накладений арешт.

  • Чи може буде штраф, якщо оновив контактні дані, але не пройшов ВЛК?

Як наголосили у Міноборони, оновлення військово-облікових даних не означає автоматичну необхідність проходити військово-лікарську комісію. Для проходження ВЛК громадян будуть надсилатися окремі повістки.

  • Як можуть оновити свої дані військовозобов’язані, які перебувають за кордоном?

Військовозобов’язані, які перебувають за кордоном, можуть оновити свої дані через застосунок «Резерв+» або звернутися до консульств.

  • «Укрпошта» буде розсилати повістки?

Відповідно до прийнятих змін у законодавстві, після 16 липня передбачена можливість надсилати повістки «Укрпоштою». Повістки будуть надсилатися за тими адресами, які були вказані при оновленні військово-облікових даних.

  • Що зміниться після 16 липня для тих, хто оновив дані?

Громадянам, які оновили свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть надсилатися повістки для проходження ВЛК.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що починаючи з 17 липня, прикордонники не випускатимуть за кордон військовозобов’язаних чоловіків без військово-облікового документа.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано