У Кам’янській громаді з’явилась добровільна пожежна охорона: як вона працює

Пошук
UA EN

У Кам’янській громаді з’явилась добровільна пожежна охорона: як вона працює

Поділись новиною:

Добровільну пожежну охорону створили у Кам’янській громаді. До неї приєдналося 11 мешканців, з яких дев’ятеро – професійні рятувальники. Вони у вільний час за потреби гаситимуть пожежу у рідних селах.

Про це повідомляють репортери С4.

Павло Іліка пропрацював водієм автобусів майже 10 років та нещодавно вирішив змінити кермо пасажирського транспорту на рятувальне. Тоді доєднався до місцевої команди пожежників, яких мешканці громади називають «левиками». 

«У нас є такий хлопчик маленький, йому десь років дев’ять. І він мені говорить “Левік, як там? Все нормально? Нічого не горить?” Та, кажу, все добре», – розповідає Павло.

За його словами, усі пожежники живуть недалеко. Хто і коли працюватиме – домовляються по телефону. Обслуговуватимуть рятувальники-добровольці сім сіл: Глибочок, Дубове, Заволока, Кам’яна, Михальча, Спаська та Старі Бросківці.

Голова Кам’янської ОТГ Микола Костощук каже, що теж вступив до лав Добровільної пожежної охорони. Це, з його слів, підвищить безпеку громади.

«Кожний чоловік, якщо вступить добровільно в пожежну охорону, то територія буде захищена. Коли є пожежа, головне – це швидкість», – говорить посадовець.

Заробітну плату добровольцям не нараховуватимуть. Та платитимуть окремо за кожний виїзд. Такий досвід перейняли у польських колег.

«Будуть заохочення різного роду. Перше – за принципом Польщі. Вони платять за годину перебування на пожежі (десь від 15 до 30 євро), приїзд і від’їзд не рахується. З головою ми вже обговорювали – це буде від 300 до 400 гривень», – зазначив помічник начальника ГУ ДСНС в Чернівецькій області з питань розвитку добровільної та пожежної охорони Ілля Москаль

Добровільна пожежна охорона у Кам’яній стала першою на Буковині, та в обласному управлінні ДСНС сподіваються, що інші громади незабаром доєднаються до ініціативи.

«За статистикою від початку року у ліквідації понад 300 пожеж брала участь саме місцева пожежна охорона, 50 з них погасили до прибуття професійної пожежної охорони, саме місцевими командами. Це не просто цифри – це врятовані життя і майно наших громадян», – зауважив начальник ГУ ДСНС в Чернівецькій області Сергій Михайлюк.

Доєднатися до добровільної пожежної охорони можуть як чоловіки, так і жінки від 18 до 60 років. Всі цивільні пройдуть спеціальне навчання. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Головного тренера «Буковини» Валерія Кривенцова відсторонили з посади
Валерія Кривенцова відсторонили з посади головного тренера футбольного клубу «Буковина». Про це повідомили у Telegram футбольного клубу, пише С4. Фото: ФК «Буковина» Причину відсторонення «Б...
Спорт
22.10
11:45
У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано