У Державному архіві презентували унікальну грамоту XIX століття про відкриття Чернівецького університету

Пошук
UA EN

У Державному архіві презентували унікальну грамоту XIX століття про відкриття Чернівецького університету

Культура
06.09
15:38

Поділись новиною:

Державна архівна служба України презентувала унікальні документи Національного архівного фонду, що зберігаються у Чернівецькій області. Йдеться про грамоту австрійського імператора Франца Йосифа І про відкриття Чернівецького університету.

Про це пише С4 з посиланням на сайт Державної архівної служби.

Оригінальний рукопис датований 30 вересня 1875 року. Тоді австрійський імператор Франц Йосиф І видав грамоту про відкриття університету у місті Чернівці.

«У наведеному унікальному документі Національного архівного фонду зафіксовано інформацію про заснування першого вищого навчального закладу Буковини. Грамота засвідчена оригінальним підписом австрійського імператора Франца Йосифа І скріпленого печаткою, яка розташована у металевій колбі золотистого кольору з тисненням герба», – йдеться у повідомленні.

У грамоті ректором університету призначили науковця Костянтина Томащука, а викладачами стали вчені світового рівня. Зокрема, філософ Георг Еліс Мюллер, юрист Ганс Ґросс, славіст Омелян Калужняцький, україніст Степан Смаль-Стоцький, історик Раймунд Фрідріх Кайндль, письменник Сидір Воробкевич та інші видатні люди.

Читайте також: На вулиці Хмельницького й Університетській унікальні старовинні брами потребують реставрації.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Благодійний ярмарок, козацька кухня, майстер-класи й екскурсія: як відзначили річницю заснування Садгори (фоторепортаж)
У Чернівцях відзначили 253 річницю з дня заснування Садгори. Благодійний захід на підтримку ЗСУ відбувся у сквері на вулиці Івана Підкови. Зокрема, усі охочі мали змогу взяти участь у тематичній е...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано