У Чернівецькому центрі крові проводять плазмаферез: що це та для чого він потрібен

Пошук
UA EN

У Чернівецькому центрі крові проводять плазмаферез: що це та для чого він потрібен

Здоров'я
01.10
15:17

Поділись новиною:

Плазмаферез — це ефективний спосіб очищення організму від токсинів. Процедура забору плазми комфортна і триває 30–40 хвилин.

Як проводиться ця процедура — дізнавались журналісти С4.

Щоб стати донором плазми, необхідно пройти обстеження. Для цього відбирають 2,5 мілілітра крові з вени та передають на аналізи.

«Я набираю в пробірки кров для загального та біохімічного аналізу крові. Потім передаю до лабораторії, де вже за 10 хвилин пацієнт отримує результат. У нас загальний аналіз крові складається з 21 позиції. Які показники в нормі, визначає лікар-терапевт», — каже головна медична сестра Сніжана Михайлова.

За словами лікарки-терапевтки Дзвенислави Радиш, до здачі плазми не допускається пацієнт із захворюваннями, високою температурою та пониженим тиском.

«Якщо це молода дівчина 18–19 років, вага від 52 до 55 кілограмів, і вона прийшла вперше, то ми стартуємо з меншої дози. У нас є пакетики плазми на 400 і на 600. Якщо людина не вперше здає плазму, то вона кожні два тижні спокійно здає 600 мілілітрів», — пояснює медикиня.

Донорський плазмаферез триває 30–40 хвилин. За 2 дні до здачі плазми не можна їсти жирну та молочну їжу. Потрібно пити багато води. Лікарі кажуть, що плазмаферез допомагає у запобіганні багатьом недугам.

«Донор не тільки рятує комусь життя, а й чистить свою кров, печінку, серце, нирки. Показів є багато. Основні — це алергічні, імунні захворювання. Це хвороби шкіри та кишкового тракту», — говорить лікарка-трансфузіолог Ірина Ціпій.

Відібрану плазму ставлять в морозильну камеру на шість місяців карантину. Опісля повторно перевіряють на користування. Заморожена плазма може зберігатись до двох років.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка ситуація з донорами крові на Буковині.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Командир 82-ї Буковинської бригади Дмитро Волошин отримав звання «Герой України»
У День Захисників і Захисниць України президент Володимир Зеленський вручив командиру 82 окремої десантно-штурмової Буковинської бригади полковнику Дмитру Волошину звання «Герой України». Про це п...
Війна
01.10
13:48
Як у Чернівцях відзначили День Захисників і Захисниць України (фото)
День Захисників і Захисниць України — державне свято, що відзначається щороку 1 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День зах...
Війна
01.10
11:30
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано