У Чернівецькій області запрацював проєкт «Сталь» для підтримки ветеранів війни

Пошук
UA EN

У Чернівецькій області запрацював проєкт «Сталь» для підтримки ветеранів війни

Війна
19.10
14:15

Поділись новиною:

На Буковині презентували проєкт «Сталь» для підтримки ветеранів, які втратили кінцівки на війні. Під час проєкту захисникам допомагатимуть з працевлаштуванням, надаватимуть психологічні та юридичні консультації та організовуватимуть активне дозвілля. Також вони зможуть реалізувати ідеї задля створення гідних умов для проживання інших ветеранів.

На презентації проєкту побували журналісти С4.

Колишній військовослужбовець Вадим Петрюк під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку натрапив на міну й втратив ногу. Позаду – рік реабілітації. Нині захисник – на протезі. У рамках проєкту «Сталь» його обрали амбасадором змін в Кіцманській територіальній громаді. 

«Основне – це багато паперового треба. От це найперше треба, щоб спростили. Бо важко пересуватися декому взагалі. Треба, щоб спрощували цю систему, або узагальнювали на якихось місцях, щоб в одному місті отримували це все, а не каталися по цілій області, по госпіталях і так далі», – говорить ветеран війни.

Військовослужбовець Валентин Фищук у серпні 2022-го отримав поранення під час штурму в Соледарі. Рік тому йому встановили протез. Працює у ТЦК у своєму рідному місті Хотин. Їдучи на роботу, зіштовхнувся з браком паркувальних місць для людей з інвалідністю.

«Сюди я приїхав для одного – добитися, щоб інвалідні місця нам в місті зробили. У нас місто маленьке, а центр займають в основному таксисти. Я мушу машину хто-зна де поставити, бо не маю, де припаркуватись, і на протезі йти пішки. У нашому місті всі умови для бізнесу, але не для ветеранів», – каже Фищук.

У кожній з територіальних громад Чернівецької області амбасадори змін, яких вибрали серед ветеранів, комунікуватимуть з пораненими військовослужбовцями, просуватимуть свої ідеї у покращенні умов для їх реабілітації. 

«У кожній із громад має бути амбасадор, який має так само проявляти ініціативи, працювати із захисниками, з нашими ветеранами війни, які на сьогодні потребують цієї підтримки. Але ми бажаємо, щоб ці всі амбасадори були надзвичайно проактивні й ініціативні – це наша основна задача. Щоб вони не забули жодного захисника і захисницю, які потребують підтримки», – зазначає начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

Проєкт «Сталь» реалізовується управлінням ветеранської політики, департаментом соціального захисту Чернівецької обласної військової адміністрації та ветеранським хабом. Він спрямований на підтримку захисників  та захисниць з протезами або на кріслах колісних.

«Обласною адміністрацією та ветеранським хабом буде передбачено кейс-менеджери, які будуть закріплені за кожним ветераном. Один кейс-менеджер буде супроводжувати близько 15-20 ветеранів, які будуть допомагати їм вирішити всі поточні питання, які в них виникають. Якщо є необхідність працевлаштувати, відповідно контакти з центром зайнятістю, комунікація з підприємцями, які шукають на цей момент працівників на роботу, комунікація з університетом», – зауважує перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Ветеранам війни також допомагатимуть в облаштуванні житла, працевлаштування. Для них організовуватимуть дозвілля, залучаючи до спортивних та культурних заходів. Надаватимуть юридичні та психологічні консультації.

Раніше ми писали про те, що дітям загиблих захисників з Чернівецької області нададуть одноразову грошову допомогу.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Чернівчан попередили про нічні обмеження водопостачання: коли не буде води
У Чернівцях протягом двох ночей на вихідних не буде води. Про це пише С4 з посиланням на КП «Чернівціводоканал». Так, води не буде у суботу, 19 жовтня, з 22:00 до 8:00, а також у неділю, 20...
З фронтових територій в Україну повернули тіла 501 полеглого захисника
В Україну з фронтових територій та росії репатріювали тіла українських захисників. Додому вдалося повернути 501 полеглого військового. Про це пише С4 з посиланням на Координаційний штаб з питань п...
Війна
18.10
16:14
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано