У Чернівцях відкрили виставку археологічних старожитностей, знайдених під час досліджень церкви Вознесіння Господнього в Лужанах (фото)

Пошук
UA EN

У Чернівцях відкрили виставку археологічних старожитностей, знайдених під час досліджень церкви Вознесіння Господнього в Лужанах (фото)

Культура
28.09
12:15

Поділись новиною:

У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку унікальних археологічних артефактів, знайдених під час розкопок на подвір’ї чи не найдавнішої буковинської церкви Вознесіння Господнього в Лужанах — одного з небагатьох середньовічних мурованих храмів краю.

Про історію церкви й дослідження на території храму, які були проведені ще у 2009 році експедицією під керівництвом професора, доктора історичних наук Сергія Пивоварова розповів безпосередній учасник тієї експедиції — провідний науковий співробітник краєзнавчого музею, кандидат історичних наук, асистент кафедри всесвітньої історії Микола Ільків.

«Святинь на буковинській землі багато, але поміж них особливо виділяється Лужанська церква, яка є унікальною. 15 років пройшло із часу нашої експедиції, і багато що вже призабулося, але багато знайдених тоді експонатів відвідувачі побачити за цей час не змогли — вони перебували у фондах музею і вивчалися. Тепер це стало можливим.

У процесі досліджень стало зрозуміло, що колись навколо церкви був великий цвинтар — загалом зафіксовано майже 200 поховань. Багато поховань супроводжували особисті прикраси — бронзові та срібні сережки, майстерно виконані срібні та бронзові персні, металеві посрібнені та позолочені кулясті ґудзик тощо. У похованнях також були знайдені й монети, найдавніші з яких — срібні денарії угорського короля Матяша Хуньяді 1458–1492 років», — розповів Микола Ільків.

Крім старожитностей відвідувачам заходу презентували тематичний буклет.

Фото: Тарас Піц

Нагадаємо, у Центрі культури «Вернісаж» відбулося урочисте відкриття VI Всеукраїнської трієнале «Український фолькмодерн».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях ремонтують два водопроводи: на якому етапі роботи
Частина Чернівців у районі вулиці Героїв Майдану залишилась без води через прогнилу трубу. Десять метрів водогону, на якому часто виникали витоки, замінили. Він забезпечував водою жителів центральної...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано