У Чернівцях реставрують фасади кількох будівель: де та за чиї кошти проводять роботи

Пошук
UA EN

У Чернівцях реставрують фасади кількох будівель: де та за чиї кошти проводять роботи

Поділись новиною:

На вулиці Кобилянської та розі вулиць Головна-Кафедральна в Чернівцях розпочали реставрацію фасадів.

За чиї кошти проводять роботи — дізнавалися журналісти С4.

Ремонт фасаду однієї з будівель розпочали на вулиці Кобилянської. Роботи здійснюють за кошти меценатів та з урахуванням вимог охорони культурної спадщини, щоб зберегти автентичний вигляд будівлі. Оновити планують фасади житлових будинків №37, №39 та №43.

«Будинки на Кобилянської вибрали, тому що вони мають найнепривабливіший вигляд. Дуже довго йшли перемовини із мешканцями, управителями. Наразі за меценатські кошти будуть виконуватися роботи на Кобилянської», — каже начальниця управління охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Вікторія Діденко.

Розпочали ремонт фасаду й на розі вулиць Головна-Кафедральна.

«За договором у нас (роботи триватимуть — ред.) два місяці орієнтовно. Ми подивимося яка погода буде, ви ж розумієте, це до зими. Будемо шукати більше людей, але ми стараємося. Бачите, тут є лєпка, карнизи, це все ми маємо обов’язково лишити як є. Ми не маємо права тут нічого змінювати», — говорить представник підрядника Іван Гросу.

Будівлю суду на Кафедральній ремонтують за кошти міського бюджету — це комунальна власність Чернівецької міської ради. Інша споруда, яка потребує термінового ремонту, розташована на вулиці Головній, 31. Цей будинок має статус спільної сумісної власності. 4 серпня тут стався обвал. Власники звернулись до міської влади, аби відремонтувати фасад за програмою співфінансування.

«Попросила допомоги конкретно майстрами, знавцями, щоб ми зробили вже не просто ремонт, а мініреставрацію. Підтримали, ніхто мені не сказав ні. Відсьогодні вже були робітники. Ми це обговорювали з посередником, який виконуватиме цю роботу. У мене є право, як в орендаря, потім по завершенню вести переговори з міською радою, яку частину вони можуть мені покрити», — розповідає орендаторка одного із приміщень будівлі Марина Лібанова.

Програма співфінансування історичних фасадів у Чернівцях передбачає, що 70% робіт — це кошти міського бюджету, а 30% — власників будинку. Якщо мова йде про об’єкти культурної спадщини, пам’ятки архітектури, тоді на реставраційні роботи Чернівецька міська рада виділяє 90%, решта — внесок мешканців.

«Кожен будинок — це є спільна сумісна власність. Усі власники повинні утримувати цей об’єкт у належному стані, незалежно від того чи вони тільки орендують, чи мешкають. Мають відбутися загальні збори, де визначають уповноважену особу, потім мешканці звертаються до підрядних організацій, які виконують їм попередній кошторис, щоб вони знали, на які відсотки вони погоджуються. Тому що коли вони пишуть заяву, вони дають гарантію того, що вони готові прийняти й погоджуються саме на ці відсотки дольової участі. Далі вже департамент інфраструктури і благоустрою, тому що вони розпорядники коштів. І далі йде робота», — пояснює начальниця управління охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради.

Отримати консультацію щодо участі в програмі співфінансування можна в управлінні охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради за адресою: Б. Хмельницького, 64.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в історичній частині Чернівців цьогоріч планують відреставрувати 14 дверей.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На баланс ліцею №14 у Чернівцях передали протирадіаційне укриття: скільки учнів воно може вмістити
На баланс Чернівецького ліцею №14 передали протирадіаційне укриття. Відповідне рішення ухвалили на засідання виконавчого комітету міської ради. Про це пише С4 із посиланням на Facebook-сторінку уп...
На вулиці Кобилянської ремонтують тротуари (фото)
У Чернівцях розпочали ремонтувати тротуари на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської. Плитку замінять на найбільш проблемних ділянках, де вона майже не тримається. Робити виконують поступово: частин...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано