У Чернівцях планують встановити когенераційні установки: для чого вони необхідні

Пошук
UA EN

У Чернівцях планують встановити когенераційні установки: для чого вони необхідні

Поділись новиною:

Когенераційні установки, які виробляють електроенергію та тепло, планують встановити в Чернівцях. Проєкт рішення про співпрацю задля підтримки енергостабільності міста розглянуть на сесії Чернівецької міської ради.

Про це повідомив заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк на своїй сторінці у Facebook, пише С4.

«Нарешті можемо поділитися важливою інформацією. Тривалий процес пошуку партнерів і перемовин із ними вже на фінальному етапі. Виносимо на розгляд депутатів міськради проєкт рішення про співпрацю задля підтримки енергостабільності міста. Йдеться про встановлення когенераційних установок», — написав посадовець у своєму дописі.

За його словами, когенераційні установки — це міні ТЕЦ, які завдяки спалюванню газу виробляють електроенергію та тепло. До їхніх переваг належить:

  • Поповнення енергобалансу регіону — місто зможе виробляти власну електроенергію і частково, згідно з визначеними Обленерго «енергоостровів», забезпечувати свої потреби самостійно;
  • Забезпечення власною електроенергією об’єктів критичної інфраструктури, що дозволить їм не тільки безперебійно працювати, а і зменшити навантаження на всю енергосистему;
  • Паралельне виробництво тепла. Йдеться про підвищення стабільності теплозабезпеченням населення та соціальної інфраструктури.

Василь Зазуляк зазначив, що вже цьогоріч місто може отримати виробництво додаткових 17,2 МВт/год електроенергії, а наступного року ще 28,1 МВт/год.

Також разом із двома когенераційними установками, які вже монтують, Чернівці матимуть власне виробництво електроенергії на рівні 12–15% від споживання всього міста цього року і 25–30% наступного року.

Заступник міського голови додав, що орієнтовно 25% теплоносія буде вироблятися автономно — це збільшить стабільність проходження опалювального сезону.

Водночас посадовець зауважив, що із шести потенційних партнерів, які можуть реалізувати проєкти такого масштабу, тільки один знайшов можливості співпрацювати з містом. Окрім цього, після закінчення воєнного стану партнер зможе на власний розсуд перемістити установки в інше місто.

«Наразі не йдеться про повну енергонезалежність міста. З березня ми шукали можливість хоча б частково забезпечити місто власною е/е. Це було важко, враховуючи, що ми не маємо власних ресурсів таких масштабів. Вірю, що депутатський корпус зрозуміє важливість такого рішення. Ми ж продовжуємо працювати, щоб отримати власні когенераційні установки. Буквально днями направили гарантійний лист про співпрацю міжнародним донорам», — йдеться в дописі.

Читайте також: Якими програмами можуть скористатися чернівчани, щоб отримати кошти для енергонезалежності будинків.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Благодійний ярмарок, козацька кухня, майстер-класи й екскурсія: як відзначили річницю заснування Садгори (фоторепортаж)
У Чернівцях відзначили 253 річницю з дня заснування Садгори. Благодійний захід на підтримку ЗСУ відбувся у сквері на вулиці Івана Підкови. Зокрема, усі охочі мали змогу взяти участь у тематичній е...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано