У Буковинському онкоцентрі монтують лінійний прискорювач: на якому етапі роботи та коли запрацює нове обладнання

Пошук
UA EN

У Буковинському онкоцентрі монтують лінійний прискорювач: на якому етапі роботи та коли запрацює нове обладнання

Здоров'я
22.09
16:16

Поділись новиною:

У Буковинському клінічному онкоцентрі розпочали монтаж лінійного прискорювача. Сучасне обладнання для Буковини закупило Міністерство охорони здоров’я України. 5 вересня його доставили до Чернівців.

На якому етапі роботи та коли запрацює нове обладнання — дізнавалися журналісти С4.

Підготовку до впровадження сучасного методу лікування раку в Буковинському онкоцентрі розпочали у 2021 році. Будівництво такого масштабу, з урахуванням міжнародних норм безпеки, у Чернівецькій області проводили вперше. Нині перейшли до наступного етапу — встановлення лінійного прискорювача.

«Це досить складний технологічний процес. Уже працює бригада з Європи, яка монтує і надалі буде запускати в роботу це обладнання, і (буде — ред.) навчати медперсонал працювати із цим обладнанням, адже воно досить складне. Тут робота командна: лікаря, медичного фізика, лаборанта. Цей процес довготривалий, від місяця до трьох, але головне, що цей процес почався. Крім того, є ще певні нюанси в самому обладнані, яке багатокомпонентне. Деякі модулі ще доїжджають. У сумі, це буде лінійний прискорювач», — каже гендиректор ОКНП «Буковинський клінічний онкологічний центр» Ігор Малишевський.

Після монтажних робіт, медичний персонал має пройти навчання, а представники з МАГАТЕ — провести випробування приміщення на безпечність від радіаційного випромінювання.

«Наш заклад має ліцензію на зберігання цього апарату. Надалі будемо подавати в ядерний комітет відповідну документацію, що це обладнання вже встановлене, щоб його можна було ввести в експлуатацію. До нового року перші пацієнти вже будуть проходити лікування на цьому обладнанні. Таких випадків в області за роки незалежності не було, але, тим не менше, ми справилися і впевнено ідемо до завершення цього всього. Щоб апарат запрацював і мешканці нашої області, ті пацієнти, які до нас звертаються, могли отримати кваліфіковану допомогу, зокрема променеву терапію в нас у закладі», — додає Ігор Малишевський.

Лінійний прискорювач відповідає стандартам новітнього медичного обладнання, завдяки якому можливо розрахувати максимально високі дози для ракової пухлини, водночас захищаючи здорові тканини від опромінення.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На вулиці Кобилянської ремонтують тротуари (фото)
У Чернівцях розпочали ремонтувати тротуари на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської. Плитку замінять на найбільш проблемних ділянках, де вона майже не тримається. Робити виконують поступово: частин...
ВАКС виніс вирок одному з організаторів та трьом учасникам масштабної корупційної схеми на Чернівецькій митниці
Вищий антикорупційний суд визнав винним одного з організаторів корупційної схеми на Чернівецькій митниці в ухиленні від сплати ввізного мита та ПДВ. Суд призначив йому чотири роки та дев’ять місяців ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано