Старий завод перетворився на центр для бізнесу та громади: на телеканалі С4 стартує новий проєкт «ДНК міста»

Пошук
UA EN

Старий завод перетворився на центр для бізнесу та громади: на телеканалі С4 стартує новий проєкт «ДНК міста»

Поділись новиною:

Телеканал “С4” разом з партнерами Іриною Озимок – засновниця Міжнародного саміту мерів та керівниця програми місцевого економічного розвитку “Western NIS Enterprise Fun”  розпочинає трансляцію проєкту “ДНК міста” який пані Ірина разом з командою зняли ще в мирний час. Але війна перекреслила все і здавалося, що проєкт втратив свою актуальність. Однак за перші 100 днів повномасштабної війни було зруйновано 200 заводів і понад 44 млн м кв. м житла. У цей момент з’явилось розуміння, що “ДНК міста” потрібно людям.

Перший випуск  присвячений відновленню старого заводу в Івано-Франківську, що завдяки ентузіастам перетворився на центр для бізнесу та громади. Це досвід, який вже сьогодні можна використовувати як інструкцію з відновлення будь-якої старої індустріальної будівлі в Україні. Покрокові пункти перелічені наприкінці тексту.

Загальна вартість ревіталізації заводу “Промприлад” в Івано-Франківську – 35 млн дол. США, 10 млн з них – це залучені інвестиції. “Спочатку ця сума здалася мені й пані Ярославі (Ярослава Джонсон – президентка WNISEF) захмарною! Тепер обоє каємось”, – зізнається Ірина Озимок.

Як зазначає Юрій Филюк, виконавчий директор “Промприлад.Реновація”, все почалося з маленьких кроків. Спочатку була візія, побачили перспективу в цих занедбаних заводах і фабриках, яких багато в будь-якому українському місті. Це є проблемою, але в цьому можна побачити та точку розвитку.

Далі Юрко з партнерами знайшли модель спільного інвестування й інтуїтивно прийшли до імпакт-інвестування. Було боязко, але кінець кінцем вдалося залучити 1000 інвесторів з 28 країн, найбільше, звісно, з України.

Ми є у Facebook

“Щоб реалізувати амбітний проєкт, треба людям показати на прикладі меншого масштабу, як це буде працювати,” – говорить підприємець. Вони орендували в заводу 1000 кв. м та наповнили різними функціями, як-от школа танців, гурток з робототехніки, шкіряний цех, фотостудія, там навіть розмістилась компанія з управління фінансами.

“Промприлад” будують на перетині 4 напрямків – нова економіка, сучасне мистецтво, нова освіта та урбаністика. Разом ці проєкти створюють екосистеми, в яких головне – творчість та розвиток.

Перший випуск даного проєкту є можливість переглянути на нашому YouTube каналі

https://www.youtube.com/watch?v=gie2QbhKFWk&t=222s

Інший приклад корисного для міста підприємництва, з досвіду Филюка, – ресторан “Urban Space 100”. Його особливість в тому, що 80% прибутку ресторану витрачають виключно на розвиток міста. За 8 років роботи закладу було профінансовано понад 123 проєкти, що зробили Івано-Франківськ комфортнішим для всіх.

Під час війни Юрко з партнерами створили фонд допомоги ЗСУ та зібрали 1,5 млн дол. США, щоб забезпечити наших захисників на передовій. Також вони зосередилися на допомозі бізнесу в релокації до Івано-Франківська – 50 бізнесів переїхали в “Промприлад”.

Ремонт території заводу, який триває з 2017 року, вирішили не припиняти попри війну: “Ми є дороговказом для багатьох. Хто, як не ми, повинен рухатися, не зважаючи ні на що?”, – Юрій Филюк.

Інструкція з ревіталізації індустріальної будівлі в Україні. Що можна почати робити вже зараз?

• Проаналізувати об’єкт, історію, власників, стан будівлі, юридичну сторону

• Зібрати команду – людей, які готові вкладати ресурс (час, компетенції, бачення)

 • Зробити дослідження – що можна реалізувати на базі цього об’єкта, проаналізувати потреби громади міста

• Обробити результати, визначити найбільш проблемні ділянки, визначити план дій

• Створити модель, бізнес-план, юридичну структуру

• Залучити партнерів: локальних, всеукраїнських, міжнародних. Ідеальним є трикутник “бізнес-громадські ініціативи-місто”

 • Розробити пілот проекту. Бажано починати з тесту, щоб зрозуміти, чи працюватиме модель

• Бути готовими до гри “в довгу”. Ревіталізація часто потребує більше зусиль і часу, ніж будівництво з нуля.

Читайте також:

Чернівецька міська рада виділила ще 5 млн грн на підтримку ЗСУ
Під час засідання міської ради депутати підтримали рішення про виділення 5 мільйонів гривень на потреби Збройних сил України. Про це повідомив міський голова Роман Клічук, пише С4. За його ...
На двох вулицях у Чернівцях висадять алею з дерев: у мерії поділилися планами з озеленення міста на цей рік
На вулиці Винниченка у Чернівцях планують висадити алею дерев, а на Воробкевича до існуючої додати ще десяток рослин. Про це повідомили у Чернівецькій міській раді, пише С4. Фото: Тарас Піц ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано