Стало відомо, де на Буковині спостерігається найбільша кількість небезпечних кліщів

Пошук
UA EN

Стало відомо, де на Буковині спостерігається найбільша кількість небезпечних кліщів

Здоров'я
10.07
16:15

Поділись новиною:

Щороку на Буковині спостерігається зростання захворюваності на хворобу Лайма. Найбільшу кількість кліщів, які переносять цю недугу, зафіксували в парках Чернівців.

Про це інформує С4 із посиланням на Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Відомством був проведений ентомологічний моніторинг об’єктів довкілля на всій території області задля вивчення чисельності та видів кліщів, їх спонтанної інфікованості бореліями та вивчення ареалу природних, антропургічних та урбаністичних осередків хвороби Лайма. Зокрема, особливу увагу приділили зонам масового відпочинку (парки, сквери, бази відпочинку, тощо).

Відтак аналіз проведених досліджень за останні 10 років свідчить, як про зростання чисельності переносників, так і про зростання відсотку спонтанно заражених бореліями кліщів, зокрема, кожен четвертий чи п’ятий кліщ інфікований недугою. Найвищий відсоток інфікованості кліщів (до 30 %) відмічався в парках міста Чернівці (ЦПКіВ ім. Т.Г. Шевченко та КП «Парк Жовтневий»).

Зазначимо, що після проведених у червні 2023 року в названих парках акарицидних заходів, повторні ентомологічні обстеження виявили, що заселеність кліщами та їхня кількість на оброблених територіях значно знизилася (виявлені поодинокі екземпляри кліщів), що говорить про ефективність акарацидної обробки.

Однак для вирішення питання зниження чисельності переносників хвороби Лайма, враховуючи факт активного відновлення чисельності та зараженості переносників, рекомендовано систематично, двічі на рік, у період активного розмноження кліщів (весняний та осінній періоди) проводити акарицидні обробки парків та інших баз і зон відпочинку мешканців Буковини.

Також, враховуючи той факт, що ризик інфікування постраждалих від укусів кліщами людей прямо пропорційно залежить, як від часу кровосмоктання кліща (з моменту присмоктування до видалення), так і від ступеня інфікування самого кліща, центр контролю та профілактики хвороб рекомендує своєчасно проводити лабораторну діагностику знятих кліщів для подальшого проведення превентивного курсу лікування осіб з укусами інфікованими кліщами, що значно зменшить ризик захворювання на хворобу Лайма.

Найкращою є діагностика кліщів у перші три дні інфікування, коли лікування за раціональною схемою є найбільш ефективним, дозволяє уникати важких пізніх ускладнень та дорогих аналізів.

Зауважимо, що дослідження кліщів на виявлення борелій та оцінка ступеня індивідуальної інфікованості проводять за адресою: м. Чернівці, вул. М. Гакмана 7. Детальнішу інформацію можна дізнатися за телефоном: (0372) 55–16–17.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що таке хвороба Лайма та чим небезпечна ця недуга.

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано