«Шлях додому»: виставку живопису вимушеної переселенки Валентини Гетьман відкрили в Чернівцях (фото)

Пошук
UA EN

«Шлях додому»: виставку живопису вимушеної переселенки Валентини Гетьман відкрили в Чернівцях (фото)

Культура
26.10
12:19

Поділись новиною:

Виставку живописних картин, що не випадково отримала назву «Шлях додому» презентували в Чернівецькому обласному художньому музеї.

Народилася Валентина Гетьман 9 липня 1984 року в місті Нова Каховка Херсонської області. У 2010 році закінчила Херсонський державний університет, кафедру образотворчого мистецтва. З 2014 до 2022 року працювала викладачем у Новокаховській дитячій школі мистецтв. У 2020 році відбулися дві персональні виставки художниці в приміщенні Новокаховської картинної галереї імені А. Гавдзинського: виставка живопису «Знайти себе» і виставка графічних робіт «Слова».

У 2020 році Валентина Гетьман брала участь у колективній виставці до дня художника в місті Херсон.

Наразі мисткиня в декретній відпустці, тимчасово проживає в Німеччині, в місті Eschweiler, адже її рідне місто зараз в окупації.

«Живопис для мене як молитва, як арттерапія та спосіб самовираження. Це як приходиш до лікаря, і він призначає тобі ліки, і тоді вже ці ліки тебе розблоковують», — говорить художниця.

А ще Валентина Гетьман поділилася враженнями від нелегкого життя українського переселенця, і чому саме назвала виставку «Шлях додому».

«Зідзвонилася в Німеччині зі своєю колегою, поважною художницею, поділилася новиною, що в мене буде виставка в Україні. А вона мені каже: Валя, ми тут ніхто! Ми просто біженці. Ти не людина навіть — просто загальна маса. І коли бачу там наших, чую мову, то хочеться обійняти. А згодом бачу, що всі стороняться одне одного. Усі закриті і перебувають у своїй травмі. І коли починаєш це розблоковувати, говорити про це, то тільки тоді вже всі починають плакати й говорити з тобою. Усі хочуть додому, ніхто не хоче там залишатися, як би там добре не було. Все одно — їжа не та, люди не ті. Я вдячна їм, бо не можу зараз повернутися додому, але я такого нікому не побажаю», — розповіла мисткиня.

На виставці представлено 20 живописних полотен Валентини Гетьман, створених протягом 2023–2024 років.

Фото: Тарас Піц

Раніше ми писали, що у Чернівцях відкрили ювілейну виставку відомого чернівецького художника Віталія Шелегіна.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Кількість випадків зростає: на Буковині за тиждень виявили понад 4,5 тисячі хворих на ГРВІ
З 21 по 27 жовтня у Чернівецькій області зафіксували 4569 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій, з яких 2932 хворих – діти. Захворюваність, як порівняти з попереднім тиждень, збільшилася н...
«Не мовчи, полон вбиває»: у Чернівцях провели чергову акцію на підтримку військовополонених (фото)
У Чернівцях на Центральній площі біля пам’ятника Т. Шевченку відбулася щотижнева акція «Не мовчи, полон вбиває» на підтримку військовополонених та зниклих безвісти. Люди тримали в руках плакати та тр...
Війна
27.10
18:30
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано