Що потрібно зробити та до кого звертатися, щоб отримати рецепт на медпрепарати за програмою «Доступні ліки»: роз’яснення

Пошук
UA EN

Що потрібно зробити та до кого звертатися, щоб отримати рецепт на медпрепарати за програмою «Доступні ліки»: роз’яснення

Здоров'я
08.08
14:45

Поділись новиною:

Національна служба здоров’я України здійснює повне або часткове відшкодування лікарських засобів для низки хвороб. Медичні препарати можна отримати за програмою «Доступні ліки».

Про це пише С4 із посиланням на Telegram-канал омбудсмена Дмитра Лубінця.

Відшкодування здійснюється для лікування в амбулаторних умовах таких недуг:

  • серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань (у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;
  • розладів психіки та поведінки;
  • епілепсії;
  • хвороби Паркінсона;
  • для осіб у посттрансплантаційному періоді;
  • паліативних пацієнтів, які потребують знеболення.

Щоб отримати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки», необхідно звернутися до закладу охорони здоров’я. Відшукати інформацію про місця надання послуг за програмою медичних гарантій можна на сайті НСЗУ в рубриці «е-дані» через дашборд.

До яких лікарів необхідно звертатися для отримання рецепта

  • лікар-спеціаліст — цукровий і нецукровий діабет, розлади психіки й поведінки, епілепсія, хвороба Паркінсона, стан після трансплантації.
  • лікар загальної практики (сімейний лікар, терапевт, педіатр) — серцево-судинні, цереброваскулярні, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, паліативні хворі (знеболення), цукровий і нецукровий діабет, розлади психіки й поведінки, епілепсія, хвороба Паркінсона, стан після трансплантації.

На прийомі лікар-спеціаліст обов’язково має скласти план лікування та внести його до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Чи потрібна декларація для отримання рецепта

Для отримання рецепта декларація необов’язкова. Люди, які тимчасово змінили місце свого проживання, можуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Пацієнт, який немає декларації, має бути зареєстрований в ЕСОЗ. Це можна зробити двома способами:

  • уклавши декларацію із сімейним лікарем;
  • зареєструвавшись на прийомі в будь-якого лікаря.

Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу. Дітям — свідоцтво про народження та реєстраційний номер облікової картки платника податків (індивідуальний податковий номер) для тих, хто досягнув 14-річного віку, за виключенням осіб, які відмовилися від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою в паспорті громадянина.

Скільки дійсний рецепт

Термін дії рецепта становить:

  • на наркотичні лікарські засоби — десять днів;
  • на лікарські засоби за програмою реімбурсації «Доступні ліки» — 30 днів;
  • на рецептурні лікарські засоби, які пацієнт купує за власний кошт — 90 днів.

Які аптеки відпускають лікарські засоби в межах програми «Доступні ліки»

Відшукати інформацію про аптеки можливо на сайті НСЗУ в рубриці «е-дані» через дашборд. Для цього в меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вашому запиту, з адресами та телефоном.

Перед тим як відвідати аптеку рекомендується зателефонувати й уточнити, чи є в наявності потрібний препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас.

Що робити в разі порушення права на отримання рецептурних лікарських засобів

  • у разі відмови лікаря виписати рецепт на рецептурний лікарський засіб — звернутися до керівництва закладу охорони здоров’я щодо роз’яснення причин відмови та отримання рецепта;
  • Звернутися із заявою до структурних підрозділів із питань охорони здоров’я обласних/міських державних адміністрацій, Міністерства охорони здоров’я України, зателефонувати на «гарячу лінію МОЗ» 0 800 60 20 19, 0 800 50 52 01 або на урядову «гарячу лінію» 15–45;
  • повідомити Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про порушення права на отримання рецептурних лікарських засобів. Адреса: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008. E-mail: [email protected]. Номери телефонів: 0 800 501 720, 044 299 74 08.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Буковина отримає вакцини від вітрянки для безоплатних щеплень дітей та дорослих із груп ризику.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Головного тренера «Буковини» Валерія Кривенцова відсторонили з посади
Валерія Кривенцова відсторонили з посади головного тренера футбольного клубу «Буковина». Про це повідомили у Telegram футбольного клубу, пише С4. Фото: ФК «Буковина» Причину відсторонення «Б...
Спорт
22.10
11:45
У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано