«Романтик, народник, планетник…»: у Чернівцях відкрили виставку, присвячену 190-річчю від дня народження Юрія Федьковича (фото)

Пошук
UA EN

«Романтик, народник, планетник…»: у Чернівцях відкрили виставку, присвячену 190-річчю від дня народження Юрія Федьковича (фото)

Культура
16.10
16:16

Поділись новиною:

До Дня української писемності та літератури в рамках музейного просвітницько-мистецького проєкту «Буковинський Кобзар» у Чернівецькому обласному художньому музеї відкрили виставку «Романтик, народник, планетник…» присвячену 190-річчю від дня народження Юрія Федьковича.

Експозиція налічує понад 40 предметів сучасних художників і майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, котрі захоплюються творчістю Юрія Федьковича. Представлені експонати, а це картини, малюнки, листівки, монети, значки, книги, скульптури, екслібриси, фотографії, сардаки тощо, як із приватних колекцій, так і з музейних фондів.

«Ці твори мистецтва ми можемо вважати своєрідними індикаторами певної епохи. Подані експонати допоможуть встановити зв’язок між мистецтвом, пам’яттю та ідентичністю, дослідити особливості в трактуванні образу Юрія Федьковича залежно від часу створення роботи та індивідуальності художника», — розповіла кураторка виставки Лариса Курущак.

Під час виставки буковинському художнику Ігорю Талалаю, який зараз у війську боронить нашу державу дизайнерка Світлана Крачило в рамках проєкту Sardak.Ua вручила сардак, а ще — оберіг, щоб оберігав нашого воїна на фронті.

«Довелося мені у свої 54 роки одягнути військову форму. Зараз уже 56, а коли закінчиться ця пригода ніхто не знає. Тому я всім бажаю, щоби це наступило якомога швидше. Те, що ви зараз робите — це символ самоствердження, самоідентифікації. Це те, за що зараз фронт стоїть. Тому що, якщо цього немає, то взагалі незрозуміло — заради чого? Серед маси втікачів і ухилянтів ви, ці люди, які залишились, намагаєтеся зробити в тилу оцей протест, і підтримати передову такими діями. І військові це цінують», — зазначив Ігор Талалай.

Фото: Тарас Піц

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях на близько 30 локаціях завершують ремонти міжбудинкових проїздів: перелік адрес
У Чернівцях комунальники завершують поточний ремонт міжбудинкових проїздів. Про це пише С4 з посиланням на «МіськШЕП». Фото ілюстративне У підприємстві зазначають, що заплановані роботи на 2...
Увечері в Чернівецькій області стався землетрус
У Чернівецькій області 23 жовтня стався землетрус магнітудою 3,1 бала за шкалою Ріхтера. Коливання землі зафіксували о 18:08 в районі селища Ломачинці Дністровського району. Про це повідомили в Го...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано