Представниця Нацради: на Буковині кількість української мови на телебаченні сягає майже 100%

Пошук
UA EN

Представниця Нацради: на Буковині кількість української мови на телебаченні сягає майже 100%

Поділись новиною:

Української мови на радіо та телебаченні стало більше. З 17 липня 2024 року набула чинності норма закону «Про медіа» щодо обсягів державної мови у сфері аудіовізуальних медіа. Використання інших мов без потреби їх дублювання та озвучення не має перевищувати 10% тривалості програми.

Про це журналістам С4 розповіла представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернівецькій області Любов Нечипорук.

Спілкуватися іншими мовами учасники радіо та телеефірів можуть лише сталими виразами, короткими фразами чи окремими словами. Ведучі повинні розмовляти лише державною мовою. 

«Цей обсяг реплік сталих виразів, які використовують учасники програми, не може вирощувати 10%. У разі, якщо 10% перевищено, то весь інший відсоток має бути перекладений державною мовою: субтитрований або дубльований. Якщо передача, яка була у прямому ефірі, буде транслюватися уже в записі, то, зрозуміло, що всі абсолютно репліки мають бути перекладені. Винятками є тільки стислі вирази, прямі репортажі і мови корінних народів України», – каже Нечипорук.

Норма закону «Про медіа» щодо обсягів державної мови стосується лише радіо та телебачення, на соціальні мережі та YouTube-канали не поширюється. За словами представниці Нацради у Чернівецькій області, усі телевізійні та радіомовники виконують мовні квоти у повному обсязі. 

«На місцевих телеканалах обсяг передач на тиждень має бути не менше 80% українською мовою. У нас цей відсоток сягає 99% з урахуванням того, що певна кількість телеканалів пропонує програми саме розраховані на румунську спільноту, яка проживає у нашому краї», – пояснює представниця Нацради у Чернівецькій області.

За підсумками першого півріччя, показник новинних програм державною мовою на Буковині також становить 99%. На радіостанціях водночас обсяг україномовних пісень за добу склав 68%, хоча дозволено не менше 40%.

Додамо, що з 16 липня 2024 року для всіх друкованих медіа в Україні також є обов’язковим наявність версії державною мовою. Не стосується це лише тих, хто видається  мовами ЄС і корінних народів України.  

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано